Брюксел отпуска парите за охрана на границата ни тази седмица

Брюксел отпуска парите за охрана на границата ни тази седмица | StandartNews.com

Тази седмица се очаква да бъдат подписани грантовите споразумения по отпуснатите 108 милиона евро от ЕС за овладяване на миграционния натиск по границите на България. Това съобщава председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него той предоставя актуализирана информация за действията на Комисията относно финансовата подкрепа, която България получи на срещата на Европейския съвет на 16 септември в Братислава, обявиха от пресслужбата на кабинета.

В резултат на интензивната съвместна работа плащанията ще бъдат осигурени без забавяне, включително и доставката на превозни транспортни средства, уточнява в писмото си Юнкер.

„Комисията за оценка в момента разглежда и допълнителната сума от 52 милиона евро европейска помощ. Целта ни е да гарантираме, че ефектът от подкрепата ще бъде почувстван максимално бързо. Разчитам на пълно сътрудничество от страна на България за гарантиране на успешно изпълнение", пише председателят на Европейската комисия.

На 6 октомври еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданство Димитрис Аврамопулос ще пристигне в България, за да участва заедно с министър-председателя Борисов в официалния старт на Европейската гранична и брегова охрана, отбелязва още Жан-Клод Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай