Бойко слага портрет на Москов на "Дондуков" 1

Бойко слага портрет на Москов на "Дондуков" 1 | StandartNews.com

София. Портрет на здравния министър Петър Москов може да грейне скоро на "Дондуков" 1. Това ще стане, ако министърът успее с експертите си да усвои 100 млн. лв. от европейска програма и те не бъдат загубени за страната ни. Обещанието за окачването на портрета дава премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на кабинета във вторник за бюджета, става ясно от текста на стенограмата. "Ако, колега Москов, съумеете да ги усвоите, ето тук ще ти сложа портрет на входа на Министерски съвет", казва образно Борисов.

Междувременно премиерът сравни ситуацията в земеделието с хумора на Настрадин Ходжа. Докато земеделският министър Десислава Танева обяснява за това колко милиона ще са нужни за животновъдите у нас и как отново и за тази сфера средствата няма да стигнат, Борисов обръща внимание на финансовия министър Владислав Горанов. "Моля, господин Горанов, да се съобрази с това, което госпожа Танева казва, защото за разлика от всички други дейности, може би и в здравеопазването, при животновъдите има биологични процеси. Ако умре едно животно, докато се роди ново, докато се отгледа, минават години и никакъв катализатор на това действие не може да повлияе", казва Генерала. И обяснява, че ситуацията в този сектор е наистина трудна и не търпи отлагане.

"Настрадин ходжа е казал - таман свикнах магарето да не яде, и то умря от глад. Разбрахте ме, нали", обръща се Борисов към министрите си.

Дадоха още 100 млн. на здравната каса

С още 100 милиона лева бе увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Това стана с решение на временната парламентарна комисия, която в четвъртък прие и актуализация на републиканския бюджет. "2015 година ще бъде истинска трансформационна година за здравеопазването", обеща министърът на здравеопазването Петър Москов. През юли т.г. на касата бяха отпуснати още 225 млн. лв. Така годишният бюджет на НЗОК скочи над 3 млрд. лв.

Без нито един глас "против" бе приета и актуализацията на републиканския бюджет. Тя предвижда дефицит в размер на 3,7% от БВП, което почти сигурно ще ни вкара в наказателна процедура от Брюксел. "Ако не бяхме внесли актуализацията, държавата щеше да спре да плаща. Свръхдефицитът не е виждането ни за фискална политика, но сме длъжни да узаконим неблагоприятните последици от едно управление, което не постигна целите си. И ние искаме дефицит под 3% и ще го направим, но не сега. Няма да се заиграваме и с невъзстановения данъчен кредит и той ще се изплаща максимално бързо, но без НАП да става разграден двор", категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов. По думите му предишното правителство е предвидило 2 млрд. лв. приходи в повече в хазната, а сега недостигът е 1,6 млрд. лв. По време на заседанието стана ясно, че все пак съществува възможност за повече приходи в хазната до края на годината. "Възможно е дефицитът да падне на 3,5 на сто и тогава ще говоря с ЕК в защита на България от процедура за свръхдефицит", посочи финансист номер 1.

Депутатите приеха още влоговете, придобити чрез цесия след поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор, да не се покриват от Фонда за гарантиране на влоговете.

Още средства за археология

Премиерът Бойко Борисов е готов да дава пари за археология веднага, но има притеснения относно отпускането на средства за чествания. Това става ясно от стенограмата на Министерския съвет от заседанието във вторник. По време на разговори за парите с културния министър Вежди Рашидов. На заседанието той иска 700 000 лв. за честване на 100-годишнината на българското кино.

"Седемстотин хиляди за честване, какво ще чествате?! Филм ли ще се прави?", пита премиерът. А Рашидов обяснява, че ще има и специални филми за честванията. От разговора става ясно още, че за да се дадат пари за здравната каса, средства са взети от културата.

Намериха пари за социалните помощи до края на годината

Хората да бъдат спокойни, до края на годината са осигурени всички социални плащания. Това заяви пред "Стандарт" вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Предшественикът му - служебният министър Йордан Христосков, алармира преди време, че има риск да няма социални плащания през последните два месеца заради орязания през годината бюджет. С актуализацията му социалното министерство ще получи 50 млн. лв. Те отиват единствено за покриване на поети, законови ангажименти за подпомагане на различни групи от населението, както и за увеличение на енергийните помощи след поскъпването на тока.

С актуализацията не са предвидени ноемврийските и декемврийските заплати на назначените в началото на лятото 5000 помощници на полицията в малките населени места. Калфин обаче увери, че се прави всичко възможно да се намери необходимото финансиране. "На заседанието на Министерски съвет обаче направихме уговорка да оценим ефективността на тази нова програма, т.е. доколко тези 5000 души са допринесли за подобряване на сигурността в малките населени места", обясни Калфин.

Не са осигурени и средства за стартиране на схемата "Младежка гаранция". Социалното министерство разчиташе на 10 млн. лв. от бюджета за наемане на 8000 младежи като стажанти и чираци до края на годината, а след това възстановяване на парите. "В момента изчистваме правното основание дали можем да започнем изпълнението на схемата с национални средства, преди оперативната програма да бъде одобрена от Брюксел", обясни Калфин. Според него има опасност похарчените от бюджета средства после да не бъдат възстановени. Надявам се "Развитие на човешките ресурси" да бъде първата одобрена програма от новия програмен период и това да стане до края на годината, заяви Калфин.

Интервю с Ивайло Калфин четете утре в "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай