Прехвърлените влогове в КТБ остават без гаранция

Прехвърлените влогове в КТБ остават без гаранция | StandartNews.com

Придобитите с цесия депозити се нареждат до останалите кредитори

Прехвърлените чрез цесия депозити в КТБ няма да бъдат защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Това предвиждат промени в Закона за гарантиране на влоговете, които са внесени в парламента от Министерски съвет заедно с предложението на актуализацията на бюджета. Финансовият министър Владислав Горанов определи пред депутатите от временната бюджетна комисия към парламента предложението като "тежък лобизъм в полза на Фонда за гарантиране на влоговете" и предпазна мярка срещу неоснователно изплащане. Предложените промени в четвъртък бяха одобрени от комисията.

Цесиите, т.е. прехвърлянията на влогове, са разрешени и не могат да бъдат забранени. Но с промените новите притежатели на влоговете вече няма да бъдат сред първите кредитори на банката, каквито са вложителите. Целта е, ако един човек има 1 млн. лв. в КТБ, да не може да раздели влога си между пет души и така петимата да получат по 196 хил. лв., колкото е гарантираният таван на депозитите. Тези, които имат влогове, придобити чрез цесия, също ще бъдат кредитори, но с друго качество и вече ще очакват взимания от търговско предприятие. Това означава, че ще бъдат едни от последните, чиито задължения ще бъдат удовлетворени. Средствата за това ще дойдат не от Фонда за гарантиране на влоговете, а от т.нар. маса по несъстоятелност, която ще се натрупа с продажбата на активите на банката. Промените ще важат със задна дата за изкупилите влогове в КТБ и това може да доведе до оспорване и завеждане на дела.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че с текстовете не се оспорва вземането. "Ние казваме, че той не е направил влог в банка и няма право на обезщетение, а има вземане от търговско предприятие, но за съжаление, на последно място", каза министърът.

На 4 декември трябва да започне и изплащането на гарантираните влогове в КТБ, чийто лиценз беше отнет на 6 ноември.

Проверяват къде е делото за банката

Висшият съдебен съвет взе решение да извърши проверка как е било разпределено делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка в системата за случаен избор на Софийския градски съд. Мнозинството от кадровиците на Темида прие трима от членовете на съвета да извършат проверката в срок от 10 дни. Екипът е съставен от председателя на комисията по информационни технологии Румен Георгиев, Незабравка Стоева, която вече има опит от участие в проверка на случайното разпределение във Върховния административен съд, и Галина Карагьозова. Към тях ще бъде присъединен и експертът по информационни технологии Явор Джонев - зам.-председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). "Дължим много спешен и навременен отговор действително дали има основания за притеснение. За да падне съмнението от съдебната система", каза Галина Карагьозова.

БНБ критикува проекта за банките на БСП

БНБ отправи сериозни критики към проекта на БСП за промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките. От БСП предлагат, ако във фонда за гарантиране на влоговете има недостиг за изплащане на депозитите в затворена банка, дупката да се покрива с пари от БНБ. В четвъртък управителят на БНБ Иван Искров изпрати писмо до председателя на парламента Цецка Цачева във връзка с внесения от Михаил Миков и група депутати законопроект. Приемането на законопроекта ще предизвика негативна реакция от Европейската комисия (EK) и Европейската централна банка (EЦБ), както и рискове за финансовата стабилност на страната, се посочва в писмото на Искров. Той подчертава, че законопроектът противоречи на закона за БНБ, на принципите на валутния борд, както и на Договора за функционирането на ЕС. БНБ изпраща законопроект в ЕЦБ и в Европейската комисия, която е отговорна за спазването на правото на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай