ВСС проверява за манипулации при делото „КТБ"

ВСС проверява за манипулации при делото „КТБ" | StandartNews.com

София. Заради съмнения за манипулации ще бъде направена проверка на случайното разпределение на дела в Софийския градски съд и конкретно на производството за несъстоятелност на КТБ.

Тя ще бъде направена от комисия от Висшия съдебен съвет. Това e реши. на днешното си заседание съветът, съобщи "Правен свят". Предложението за проверката дойде от Галина Карагьозова, Юлия Ковачева и Калин Калпакчиев.

В проверяващата комисия ще бъдат членовете на съвета Румен Георгиев, Незабравка Стоева и Галина Карагьозова, както и външни експерти.

Те ще имат десет дни, за да отговорят на три въпроса – защо търговските дела в СГС се разпределят от председателя на гражданското отделение, а не от този на търговското; защо протоколът за случайно разпределение на делото за несъстоятелност на КТБ не е изпратен във ВСС; имало ли е технически проблеми или външна намеса, които да са довели до липсата на протокола и то само за това дело.

Според вносителите на предложението изясняването на тези въпроси е важно за съда, за възвръщане на доверието в него, за неговата независимост и безпристрастност при решаването на делото "КТБ", което е тежко и важно за държавата.

Освен това само така ще се разсеят съмненията за манипулации на системата за случайно разпределение на делата в най-големия окръжен съд в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай