Бойко с нежна хватка за МВР

Бойко с нежна хватка за МВР | StandartNews.com

Премиерът иска до дни оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев
Веселин Вучков си тръгва днес, няма да се върне и в парламента
Бъчварова сменя Вучков, търси главен секретар

Бойко Борисов овладя драмите в МВР с нежна хватка. Премиерът изненада всички като предложи вицепремиера Румяна Бъчварова да смени подалия оставка Веселин Вучков. "Тя ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да не минават повече", заяви от трибуната в парламента Борисов. Веднага след това обяви, че ще смени главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Рокадите са били договорени с коалиционните партньори на ГЕРБ късно днес. Освен от тях, кандидатурата на Бъчварова бе подкрепена и от БДЦ. Новият главен секретар на МВР ще бъде избиран между депутати и регионални полицейски шефове, научи "Стандарт".

Румяна Бъчварова ще реформира МВР. Досегашният вицепремиер по коалиционната политика в кабинета "Борисов" 2 ще оглави и Министерството на вътрешните работи. Изненадващата номинация премиерът Бойко Борисов съобщи днес от трибуната на Народното събрание. За изненада на всички той се появи рано днес сутринта в парламента, ядосан от коментарите по повод оставката на МВР шефа Веселин Вучков. "Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да не минават повече", заяви от трибуната Борисов. Депутатите разчетоха думите на премиера като ясен знак към Веселин Вучков, който хвърли оставка в деня, в който у нас на посещение бе шефът на ФБР Джеймс Коми и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. "Всяко сътресение в службите е пагубно", каза още министър-председателят. И продължи: "Ще предложа Румяна Бъчварова за вътрешен министър", изненадвайки почти цялата зала. "Като слушам какви имена се предлагат и какво се говори... надявам се с това да спрем манипулациите, на които услужливо много хора се поддават", допълни Борисов. И се обърна към залата: "Надявам се и ГЕРБ, и реформаторите да оценят жеста, че тя дава гражданското начало. Едва ли някой в опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции и да ги тормози".

Кандидатурата на Румяна Бъчварова за МВР шеф е била обсъдена с Реформаторския блок на късна среща още в сряда вечерта. И срещнала пълното одобрение на коалиционните партньори. "Вицепремиерът от правителството да поеме този важен пост в тази ситуация - решението за нас е много добро и говори за висока политическа отговорност. Румяна Бъчварова е доказала, че е изключително лоялен човек, който си разбира от работата по управление на системи", каза председателят на Комисията по вътрешна политика ген. Атанас Атанасов от реформаторите. И допълни, че винаги е считал, че "за българското вътрешно министерство е много разумно да бъде назначена жена, защото жените имат качества да успокояват нещата и да работят по-спокойно, не са остри в действията си". Подкрепа кандидатурата на Бъчварова срещна и в останалите партии, подкрепящи кабинета, както и от БДЦ.

След като сам отиде в парламента и взе думата от трибуната на Народното събрание, премиерът поднесе още една новина на депутатите. "Утре (б.а. - днес) ще дойда в парламента и ще искам оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров! Ще им благодаря, че са работили почтено и с добри оценки от партньорите, за да няма никакво съмнение и шанс да се мисли по тази тема", отсече Борисов. И уточни, че ще предложи такова решение първо на заседанието на Министерски съвет. В същото време премиерът остро разкритикува коалиционните партньори: "Оттук нататък обаче моля тези, които са се подписали под коалиционното споразумение и т.н., да бъдат в залата, за да не се налага техните колеги от ДПС да проявяват политическа и държавна отговорност да ни подкрепят, както вчера (б. а. сряда) е станало например. Това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров. Ситуацията, която в момента тече извън тази зала - че има задкулисие - глупости! Просто това ме извади от равновесие. Може би това е била целта - да ме извадят от равновесие", размаха пръст Борисов. И продължи: "Некоректно към ГЕРБ е това, че вие във важните гласувания създадохте усещането, че ДПС ни подкрепя. Това е политическа култура за мен, защото ако не беше минал плоският данък, ако се беше приело това, което БСП предложи за пенсиите да падне, ГЕРБ нямаше да остане в правителството. Отдавна вие щяхте да сте си по родните домове, а ДПС да излиза като задкулисен играч, който ни държи. Ако ние бяхме четирите партии, подкрепящи правителството, какво значение щеше да има ДПС как гласува".

Министър-председателят отхвърли тезите, че е зависим и заради това е приел оставката на МВР шефа Веселин Вучков. "Изведнъж се получава нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров, защото е зависим. Не само, че бяха разсеяни от фаянса, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха, ако е имало нещо, въобще нямаше да ми простят, а нямаше такива могъщи служби да дойдат да седнат с мен на една маса, камо ли да ме канят от Берлин до Белия дом. Разбирам тази опорна точка. Защо ние си го причиняваме? Излиза, че г-н Писанчев, за който ГЕРБ даде отлична оценка, английските служби също, опитвайки се да правя това нещо за спокойствието на службите, аз съм зависимият човек. Въпросът е кой управлява Борисов? Тези, които ме познават, знаят, че съм неуправляем", категорично заяви от парламентарната трибуна Борисов.

Очаква се днес оставката на Веселин Вучков да бъде гласувана и приета. А самият той да не се върне в парламента като депутат, въпреки че конституцията му дава това право. "За мен беше крайно изненадващо, че Вучков подаде демонстративно оставка точно в деня на посещението на шефа на ФБР", каза още Борисов. Премиерът определи това като изключително некоректен акт. Борисов обясни, че вътрешният министър е работил комфортно през тези три месеца. Наследникът му на поста пък Румяна Бъчварова ще се захване с реформата в МВР. "Новият закон за работата на ведомството не е съвършен, но има добри практики, които трябва да се приложат. Освен това за Румяна Бъчварова има едно важно нещо и то е върховенството на закона. Тя спазва това правило повече от всичко и точно то според експертите ще я направи един от добрите министри на вътрешните работи", коментираха днес депутати, разговаряли с номинираната на МВР шеф Бъчварова. Пред тях вицепремиерът е заявила, че "реформата в системата е изключително важна, особено ако се прави стриктно, придържайки се към закона и по прозрачен начин".

Оставката се използва за натиск върху премиера
Вучков провали срещата си с ФБР и замъгли важността на посещението на Коми

Румяна Бъчварова, вицепремиер

Пред премиера не бе поставен въпрос за избор между вътрешния министър и други кадри. Не е имало предварителен разговор, в който да е било ясно, че ако не се направи определен избор, ще има оставка. Всички бяхме изненадани. Уважавам Веселин Вучков. Ценя неговите качества и неговата почтеност. Това е негов личен избор. Действията на Веселин Вучков мога да определя като ритуални, защото издебна точния момент за изказването си, така че то да влезе в стенограмата. Оставката по този начин обаче успя да замъгли посещението на ФБР в България, още повече, че е трябваше да има среща между ФБР и Вучков. Оставката беше изненада за всички, включително и за премиера. Беше дадена по начин, по който нямаше възможност да не бъде приета. Изглеждаше като натиск срещу премиера. Това е търсене на политически дивиденти от тази ситуация. Няма разумно обяснение, което да обоснове тази зависимост на премиера от ДПС. Ако опозицията е толкова силна, че държи в ръцете си съдбата на правителството, може би ще има размяна на ресурси, но в случая няма такава логика. Нямам впечатления, че премиерът е държан за шлифера".

Румяна е подготвен човек

Меглена Кунева, вицепремиер

- Г-жо Кунева, това ли е първият най-сериозен трус в правителството (б.р. кадровите смени в кабинета)?

- Вижте, днес сме се събрали, за да кажем, че работим по Шенген. Аз мисля, че единственият начин да преодолеем каквито и да било трудности, каквито и да има във всяка една работа, е да отговорим с още повече работа. Иначе не мога да коментирам решения и няма как аз да говоря от името на моите колеги.

- Може ли да коментирате слуховете за евентуална оставка на правосъдния министър Христо Иванов?

- Вижте, никога не съм чувала за подобни слухове, честно да ви кажа. Виждате, че и сега бяхме с господин Христо Иванов. Аз изпитвам голямо уважение към хората, с които работя. Работих чудесно с министър Вучков, той представи стратегия за реформи, бяхме няколко пъти заедно в Брюксел, където той се представи чудесно, и изобщо имам най-добри чувства и оценка към него. По същия начин и с министър Иванов. Много се радвам, че на това събитие за Шенген, което наистина е чудесно и трябва да го преценим по достойнство, имах възможност освен да потвърдя важността на влизането на България в Шенген. Това, че тя не бива да зависи от механизма за оценка на съдебната ни система, все пак да напомня, че ние трябва да си свършим работата по отношението на съдебната система. Много е хубаво, че се събраха депутати от всички цветове, но искрено се надявам в парламента тези депутати да гласуват "за" законите, които се предложат.

- Г-жо Кунева, одобрявате ли номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър?

- Мога да кажа само добри думи за госпожа Бъчварова. Тя се полза от силна подкрепа от своята партия. Още не съм видяла официалното съобщение, но смятам, че тя при всички случаи е един много подготвен човек.

Добра е, ще я подкрепим

Кирил Цочев, зам.-председател на ПГ на АБВ

Ще подкрепим кандидатурата на Румяна Бъчварова като министър на вътрешните работи. Когато един човек решава да си отива, той си отива и от АБВ ще гласуваме "за" оставката на Веселин Вучков като вътрешен министър. Кандидатурата е изненадваща, но добра. Министър-председателят беше много убедителен и коректен с коалиционните си партньори и ще трябва да дадем достатъчната подкрепа.

Диалогична е, ще се справи

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт

Ще подкрепим номинацията на Румяна Бъчварова за вътрешен министър, тъй като в правомощията на министър-председателя е да прави предложенията за състава на Министерски съвет. Бъчварова се ползва с политическа подкрепа, диалогична е и смятам, че може да се справи с тази работа.

Местан: Внушението за задкулисие е реформаторска немощ

"Кадровите промени са проблем на българското правителство, собствено на министър-председателя. Негово е правото да приеме оставки и респективно да номинира други подходящи според него фигури за министри, в конкретния случай за министър на вътрешните работи". Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан днес след консултации при президента Росен Плевнелиев. "Надявам се обаче, на всички вече да е станало ясно, че днешното решение на министър-председателя, приел оставката на Вучков, да номинира госпожа Бъчварова за министър на вътрешните работи и наред с това да поиска оставки на главен секретар на МВР и на председател на ДАНС, снемат всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията Борисов - ДПС. Това е ярко доказателство, че подобно задкулисие има само в главите на анализатори и на нашите политически опоненти, които прибягват до елементарния трик - да скрият собствената си управленска и реформаторска немощ зад паравана ДПС. Надявам се от днес да спрат спекулациите по тази тема, защото те са обидни както за ДПС, така и за премиера Борисов", подчерта председателят на Движението.

Лютви Местан заяви, че е уверил държавния глава, че и "занапред в 43-ото народно събрание ДПС ще се играе ролята на непримирима, решителна и на моменти агресивна политика на опозиционна партия". "И същевременно ДПС, когато става въпрос за теми, които засягат интересите на българската държава, теми, които трябва да се обмислят като надпартийни, ние ще гласуваме съобразно собствената си политическа идентичност и ще бъдем здрава опора на стратегическия, национален интерес на България да се развива като нормална, последователна, европейска държава. Това е обяснението за вота ни за съхраняването на плоския данък, това е обяснението и за начина, по който гласувахме и за съдебната реформа и за емитирането на външен дълг", подчерта Местан.

Трима ще се борят за главсек
Костов, Спиридонов и Маринов с най-големи шансове за поста на полицай №1

Новият главен секретар на МВР ще бъде избиран между депутати и шефове на РВДР-та в страната, научи "Стандарт". Освен че трябва да си върши безупречно работата, наследникът на Светлозар Лазаров трябва да е от системата на МВР, а не от друга служба. В полицейските среди усилено се говори, че в стола на главсека може да седне и сегашният шеф на СДВР Младен Маринов, който миналата година оглави дирекцията. Заради добрите резултати и кариерата си в системата неговата кандидатура може да бъде добре приета. Освен Маринов друго име, което се върти в полицейските среди, е това на сегашния заместник на Лазаров - Георги Костов. Той беше назначен от вътрешния министър в оставка Веселин Вучков. Третата име, което в момента усилено се обсъжда, е на новия шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той пое службата преди дни, но колегите му твърдят, че може са направи още по-голям скок.

В кулоарите на Народното събрание пък се говори, че е възможно дори някои от депутатите на ГЕРБ, които познават системата, да бъдат предложени за поста. Засега обаче това остава само слух и до последно няма да е ясно на чия кандидатура ще заложи премиерът Бойко Борисов. Сигурно е само, че предложението ще е за човек с безупречна репутация, без наказания, с добра професионална биография и отличен ръководител.

Очаква се на заседанието на кабинета в сряда да стане ясно на кого ще може да разчита в професионалната сфера бъдещият вътрешен министър Румяна Бъчварова.

До късно снощи нямаше точка в дневния ред на парламента за смяна на министрите. Това обаче може да стане рано сутринта в петък.

Лукарски похвали шефа на ДАНС

Министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски похвали работата на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. "Имам изключително добри впечатления от министър Вучков като човек и като професионалист", заяви той пред бТВ. По думите му министърът на икономиката има непрекъснати отношения с ДАНС, по време на които установил професионализма на Писанчев. Все пак Лукарски отбеляза, че би подкрепил искането на премиера Бойко Борисов за оставка, но до момента няма оплаквания от шефа на ДАНС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай