Бойко иска по-строги санкции за джигитите по пътищата

Бойко иска по-строги санкции за джигитите по пътищата | StandartNews.com

По-строги мерки и глоби срещу джигитите по пътищата. За това настоя премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда. И изтъкна, че предлаганите от МВР законови промени за спиране на нарушенията не са достатъчни, за да намелят убийствата на пътя.

"Не може да продължава с това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата", обясни Борисов.

Борисов обясни, че "не може да се качваш пиян и това да не се води предумишлено убийство". И добави, че войната в Афганистан взема по-малко жертви годишно от това, което се случва в България.

"Не може като държава да си позволяваме десет хиляди инвалиди на година и хиляда убити. Всяка година! Десет хиляди инвалиди означава без ръка, без крак, трайно нетрудоспособни, които отиват при Калфин веднага, а преди това минават през здравеопазването и поне по 100-200 хиляди е лечението на един така тежко пострадал човек. Пази Боже! Хиляда убити! Сложете петчленно семейство, след това месеци наред не работят. Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо", коментира още премиерът.

Хващаш го без книжка или пиян - взимаш му колата, предложи Борисов. И изтъкна, че подобна глоба трябва да се прилага и на хора, участвали в гонки.

"Не може да го хващаш без книжка и да не му се конфискува колата и то за една година. Като е взел на баща си колата, баща му няма да кара една година и ще плаща за паркинг, паркингът на Жандармерията е голям, там ще ги събираме. Хващаме го на гонката, прибираш колата за една година, взимаш книжката, няма каране! Това трябва да напишете в закона, веднага", продължи министър-председателят, цитиран от бТВ.

"И трябва държавата да стъпи – за алкохол, за каране без книжка, за тези гонки – прибираш колата веднага и след това тежки глоби и всичко останало. Това не направите ли, считайте, че всичко друго е палиативно", продължи коментарът му.

„Те и конституционните съдии имат деца, и те имат семейства, и те гледат какво става. Като падне текстът – да се оправят други. Аз казвам как може единствено. В момента не се ли стъпи с такъв тежък рестриктивен закон – няма оправяне. Не може МВР да ми дава справка, че от една седмица проверка три хиляди души карат без книжка! Това означава, че са триста хиляди, сигурно, които карат без книжка, щом само проверените са три хиляди или хиляда", посочи още премиерът и уточни, че вече се замисля дали трябва да се правят нови булеварди и магистрали, по които българите да карат "нагло" и "брутално".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай