Бойко даде домашно на Дянков

Подари сграда, и се уреди с нова лентичка за рязане

Бойко даде домашно на Дянков | StandartNews.com

София. Домашно за празниците даде премиерът Бойко Борисов на финансовия министър Симеон Дянков. Нареждането той предаде по Владислав Горанов, който заместваше вицето на последното заседание на кабинета тази седмица. Повод за заръката на премиера пък стана магистрала "Марица".

Горанов, как върви строителството на магистрала „Марица“ в границите на ГКПП, пита премиерът. Засега не много добре, отговаря заместник финансовият министър. Това дава повод на премиера да уреди Дянков с домашно през празниците.

За следващия Министерски съвет Дянков да се подготви, да не стане така, че да пуснем ЛОТ-овете, а тези три километра да не са готови, казва Борисов. Той обаче е много доволен от управлението на Икономическия университет във Варна, става ясно на същото заседание.

Регионалният министър Лиляна Павлова предлага на премиера да се прехвърли безвъзмездно имот на учебното заведение, за да построи кампус. Тя обяснява, че това е поет ангажимент от тях двамата при последното им гостуване в морската столица.

Това се обеща на варненската общественост, на научните среди и на професорите, тъй като университетът се управлява изключително добре - има прекрасни спортни бази, аули и театри, които са направени, потвърждава премиерът и добавя:

На този терен, който сега им даваме, ще могат да си направят общежитието, държавата дава поредната помощ на науката и образованието, заключва той. Почти без коментар обаче Борисов подминава минималното увеличение на социалната пенсия. Правителството гласува тя да се вдигне от 100 на 110 лева догодина. Единствените думи на премиера са: От кога се прави? За сметка на това премиерът е очарован от гостуването на представителите на съдебните власти в Петрич. Те са на заседанеито на кабинета заради нуждата от нова сграда, която да реши проблемите на съдебната власт в града.

Разположени сме в помещения, които не само не отговарят на институцията, а буквално спъват работния процес, няма да говоря за архивохранилището, за мястото за задържани лица, оплаква се председателят на районния съд в Петрич.

То и в София е така, ако не сме ние сега да го правим, щеше така да е така още 20 години, констатира веднага премиерът. В крайна сметка правителството приема да се купи нова сграда на съдебната власт в Петрич с пари от правосъдното министерство. Премиерът пък веднага поставя срок на 1-2 май новата сграда на съда да е готова, както и да бъде поканен на откриването. Магистратите очаровани благодарят на Борисов, а той ги изпраща с думите: Лек път и беше чест за нас.

На последното заседание на кабинета премиерът не пропуска и вечната тема за безобразията на "предишните". Поводът този път е мандат за преговори за многоцелеви боен самолет от военното министерство.

"Изрично тук трябва да се каже, че даваме мандат, за да може министър Ангелов, когато някога, не случайно не е посочена нито сума, нито срок, изрично го подчертавам, но рано или късно България трябва да подмени своите изтребители или бойни самолети. И не тогава, като предишните да тръгнат и да купуват на калпак откъдето и каквото дадат, а да може тогава правителството, което и да е то, да има и да вземе информирано решение", обяснява на финала за заседанието премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай