Понеделник,

Борисов: Всички полагаме усилия за съдебната реформа

От: Администратор -
2438
Борисов: Всички полагаме усилия за съдебната реформа
A
A
A

Надявам се на обективен доклад. Всичко, което ни препоръча ЕК, ще се постараем да го изпълним. Има огромни усилия – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в рамките на петъчния парламентарен контрол. Той бе запитан от депутатите за изпълнението на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на Прокуратурата и продължаване на съдебната реформа. "Стандарт" припомня, че преди броени дни у нас стартира работата на прокурорска комисия с експерти от ЕК.

„Експертите, за които говорите, днес приключват и си заминават", посочи Борисов. „Отложиха с две седмици, тъй като в последния момент искаха да дойде още един прокурор - на практика те са двама от Великобритания, един от Холандия, един от Германия и един от Испания. Вече цяла седмица са тук и провеждат срещи по заданието си такова, каквото е от ЕК", допълни той. Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни ще настоява те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

По-рано тази седмица и главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че заедно с правосъдния министър Екатерина Захариева ще настоява докладът на прокурорите да стане публичен. 

„Аз съм я поискал тази комисия именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове", обясни премиерът, цитиран от Фокус. 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички