Прокурорската проверка от ЕК с публични резултати

Прокурорската проверка от ЕК с публични резултати | StandartNews.com

Аз и Екатерина Захариева ще искаме всичко, което е констатирано от проверката на прокуратурата да бъде публикувано,а не да остане някаква техническа тайна. Това заяви днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод проверката на българската прокуратура от делегацията на прокурори от четири европейски държави, които пристигнаха в понеделник.

„Да се чувствам унизен от мисията за техническа помощ, означава да се чувства унизена страната от това, че е под Механизъма за сътрудничество и проверка. Това е нормален елемент от Механизма. За унижение не може да се говори, може да се говори за нормално сътрудничество", коментира главният прокурор.

Той изтъкна, цитиран от Фокус, че в споразумението, което е подписано между Службата за техническа помощ, която е орган на Европейската комисия и осигурява логистично мисията на прокурорите от европейските страни, и Министерството на правосъдието и прокуратурата има клауза за конфиденциалност.

"Тази клауза не ни дава право за каквито и да е изявления. Тази клауза в същото време е предмет на искане от наша страна за отмяна, защото на първо място самият характер на споразумението не може да бъде таен. Той не може да бъде таен за вас - медиите, но не може да бъде таен и за българското общество. Не може да бъде тайна и това дали мненията на експертите, които ще бъдат публикувани, в крайна сметка ангажират по някакъв начин органите на ЕК или са само експертни мнения. Не може да бъде тайна и механизма, по който те се получават тези мнения и интервютата, които се провеждат", заяви Сотир Цацаров.

„Очевидно е че в резултат на мисията ще бъдат продуцирани доклади – междинни, както и един окончателен през декември. Според споразумението и тези доклади са конфиденциални, но моето предложение и настояването на министър Захариева категорично е за отпадане на тази клауза. Ще дойде момент, в който тези доклади трябва да бъдат публични, защото в противен случай това обезсмисля мисията на първо място и на второ - натоварва както нея, така и всичко друго с едни, бих казал нереализируеми очаквания или с някаква секретност, която нито е нужна, нито е потребна, нито има за какво да се прави", коментира още главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай