Борисов: Това е новият 11-ти септември за Европа

Борисов: Това е новият 11-ти септември за Европа | StandartNews.com

Това е новият 11 септември за Европа. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след заседание на оперативния щаб по сигурност и миграция.

ВИДЕО от изказването на Борисов - ТУК! 

„Трябва да преосмислим политиките си. Тези терористични актове бяха малко по-различни от другите. Всеки киносалон и всяка сладкарница е пряко уязвима. Надявам се за една нова политика в Европа. Надявам се следващата седмица в парламента да проведем дискусия на тази тема. При тези десетки хиляди, които минават през нашата граница, със сигурност има огорчени и ядосани и това си е потенциален риск", заяви Борисов. Той посочи още, че е по-добре българите да се въздържат от пътувания във Франция.

„Европа, след удара в сърцето й в Париж, който се нанесе, няма човек, който да не е тревожен или премиер, който да каже на народа си – „няма страшно, всичко е спокойно". Тези терористични актове бяха малко по-различни от другите – едновременно на футболен мач, на концерт, на ресторант, бар. С една дума те искаха да кажат: „Никъде не сте защитени от нас", заяви Борисов.

По думите му, ако иначе биха могли да взимат мерки за автогари, аерогари, жп гари, на практика сега всеки киносалон, всяка сладкарница, всяко училище и ресторант, са пряко уязвими. „При тези десетки хиляди, които преминават през нашите граници, биват спирани, връщани. Ще се опитаме с полиция, жандармерия, армия да наситим градовете и селата, но това не може да трае безкрайно, поради ограничените ресурси. Постарали сме се да въведем поне това, което по теория трябва да се направи и да го направим", увери министър-председателят Бойко Борисов.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов изпрати  съболезнователния адрес до президента на Франция Франсоа Оланд и до премиера Манюел Валс.

"България посрещна с гняв и възмущение новината за атентатите в Париж тази нощ. Моля приемете в този труден момент израза на моята солидарност с вас, на солидарността на българския народ с народа на Франция." 

"Потвърждавам нашата готовност за оказване на помощ в този труден за страната момент. Тероризмът ще бъде победен. Тази атака срещу Франция и ценностите, които френският народ символизира и носи, укрепва още по-силно волята ни за победа в борбата с тероризма", пише още премиерът Борисов.

От името на българското правителство и от свое име българският министър-председател изразява искрени съболезнования на семействата на загиналите и надежда за бързо възстановяване на ранените, информират още от пресцентъра на МС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай