Борисов разговаря с Ангела Меркел

Борисов разговаря с Ангела Меркел | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов разговаря с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел относно все по-усложнената и тежка ситуация във връзка с мигрантската криза. Двамата проведоха телефонен разговор днес по инициатива на министър-председателя Борисов.

Той запозна федералния канцлер с предприетите от страната ни действия за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите, включително и след събитията в Турция. Премиерът посочи, че той, министърът на отбраната и ръководството на МВР непрекъснато лично следят ситуацията по границите и се осигуряват допълнително служители, патрули и техника, което налага разходването на повече средства от бюджета. Министър-председателят допълни, че в тази връзка е поискал съдействие от Фронтекс за осигуряване на техника, кораби, хеликоптери.

Федералният канцлер Ангела Меркел пое ангажимент да постави този въпрос пред Европейската комисия, както и да разговаря по темата с министъра на вътрешните работи на Германия за съдействие и помощ от тяхна страна.

В разговора си премиерът Борисов и Ангела Меркел обсъдиха поисканото от страната ни становище на ЕК за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с АЕЦ „Белене". Тема на разговора бяха и процедурите по „Южен поток", както и българската концепция за газов хъб, като министър-председателят акцентира на проектите, по които работим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай