Борисов против задължителния вот (ОБЗОР)

Борисов против задължителния вот (ОБЗОР) | StandartNews.com

Инвестирайте, не чакайте обществени поръчки, призова предприемачите премиерът

Бойко Борисов се обяви против задължителното гласуване, прието в парламента на първо четене. Насила хубост не става, коментира премиерът в Хасково, който участваше в националния форум на Предприемачи ГЕРБ.

"Неслучайно казах за задължителното гласуване, че съм изконно против, но нашата парламентарна група подкрепя патриотите, така както те, когато поискаме ние, са длъжни да ни подкрепят. Сигурно не с всичко са съгласни", обясни министър-председателят. И продължи: "Но когато сме в коалиция с подкрепящи партии и когато един от тях настоява да бъде така, естествено, че поне половината от ПГ на ГЕРБ трябва да го защитят. Но аз съм против. Който иска да гласува - това е демокрацията."

Борисов показа различна позиция и по още една гореща тема - дивото къмпингуване.
"Не само че не ми пречат, но и на мен ми се ходи там - да седна, че ми е омръзнало от хора", коментира премиерът. И заяви, че ако се намери вариант за отпадане на забраната, който да гарантира чистотата на крайбрежието, той е "за". "Не виждам лошо да се преспи на плажа и не съм против. Но както видях много снимки, на които те си чистят, така видях и такива, след които има много замърсяване. Явно заради тези зрънца, които замърсяват, се случи това", обясни Борисов. Той призова къмпингуващите, вместо да излизат на протести пред Министерски съвет, да потърсят диалог с властите. "Да седнат в парламента, да направят дебати и с кметовете и да си стиснат ръцете, защото тези реакции нищо добро не носят за държавата", препоръча премиерът. Той посъветва и кметовете чрез глоби или други механизми да задължат къмпингуващите да чистят след себе си.

ГЕРБ няма конкуренция вдясно. Курсът ни е категоричен и посоката ни е правилна. Имаме абсолютна подкрепа от евроатлантическите партньори. Няма да поглеждам нито настрани, нито назад. С тези думи Бойко Борисов се обърна към над 130 представители на Предприемачи ГЕРБ по време на форума им. Той призова всички предприемачи в България да създават работна среда и продукция, която да носи висок брутен вътрешен продукт.

"Спестяванията в банките през 2015 г. са с 3 млрд. лв. повече, близо 6-7 млрд. са. Ако тези пари бяха вложени в предприемачество, а не да се чака на обществени поръчки, икономиката щеше да има ръст над 3-4%", посочи премиерът. "Лихвите са ниски и всеки един добре подреден бизнес може да успее във всяка една сфера. Огромни пазари са отворени - особено в хранително-вкусовата промишленост, в животновъдството, във всяка една сфера. Надявам се този призив да достигне до повече от предприемачите у нас", каза Борисов. Първоначално той бил притеснен, че процедурите около санирането ще тръгнат колебливо. "Днес съм спокоен, защото виждам как блоковете стават истински куклички. Вече имаме градове, в които има 100% подадени документи за саниране. Сега има такъв наплив към програмата за енергийна ефективност, че сме осигурили и втория милиард. Това е подарък към обществото. Не им струва нищо на хората. Но затова не се говори", заяви Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ГЕРБ няма да отстъпи нито крачка назад и за електронното управление. "Колкото са ни важни пречиствателните станции, метрото и всички проекти, толкова важно за бизнеса и за хората е електронното управление. Електронното гласуване също", подчерта премиерът. Той се застъпи за чипа в личните карти, тъй като този електронен идентификатор ще бъде нещо като второ ЕГН и чрез него ще можем да правим на практика всичко - да разплащаме сметки, да влизаме в болница, да пътуваме зад граница, ще бъде улеснен и достъпът до администрацията.

На Сирни заговезни в Хасково той поиска и даде прошка: "На всички - ако нещо сме сгрешили, да ни простите. Ние също ви прощаваме, но не за всичко - все пак да не останете с грешни впечатления".

Спортисти и еколози да се разберат за Банско

Бойко Борисов,
премиер

За обществените поръчки

Над 7 милиарда сме разплатили по европейски фондове. Идват пари, обществени поръчки, държавни, общински - над 20 000 обществени поръчки имаме миналата година. Спирам ги тогава, когато могат да се направят по-добре и за по-малко пари. Благодаря на медиите и на НПО, че получаваме сигнали. Ако навремето бяха спирали така обществени поръчки, сега много неща щяха да са по-добре.

За Росен Желязков

Тези, които го атакуват, говорят с мен и казват, че според тях Росен има прекрасни качества, но го съсипаха. Нека сега си проведат процедурата. Ние не можем повече да понасяме да се упражняват на наш гръб.

За втория лифт на Банско

Маса спортисти ме натискат, защо се съобразявам с еколозите на Банско. Такъв конфликт за втори лифт се разрази и поляризира цялото обществено мнение. Да седнат и да се разберат така, че да е защитена природата и да не пречат на туризма. Убеден съм, че втори лифт на Банско трябва да има. Но там целият концесионен договор е под натиск, явно има нещо нередно. Излизат най-елитни спортисти, които протестират, защото няма ли втори лифт пречим на туризма. От друга страна излизат хора, които много уважавам, като Тома Белев. Аз съм убеден, че ако седнат и изчистят от себе си личното и този негативизъм, не може да не намерят решение.

За бежанците

Благодаря на тези, които изпратиха храни, води, палатки за отбраната и пр. В понеделник ще отидат и тирове с храни за Македония. Така показваме максимална съпричастност към страданието на тези хора, демонстрираме хуманност.

За споразумението с Турция

Надявам се да бъде изчистено в четвъртък и петък. Никога не съм говорил ултимативно. Писмено заявих, че либерализацията на визите с Турция трябва да влезе едновременно с договора за реадмисия с България, както и Гърция. Те да поемат всички ангажименти, които турският премиер пое на Европейския съвет. Нищо не бойкотираме, но искаме едновременно да се случват нещата, за да не се породи напрежение.

Няма конфликт с Цветанов

Абсолютни спекулации нарече Бойко Борисов слуховете за конфликт между него и Цветан Цветанов. Поводът са твърдения на Радан Кънев пред българи във Виена, че се "води война" между двамата.

"Няма тема, че депутатите искат да ме блокират. Че Цветанов е против Бъчварова и иска да й седне на стола - няма нищо такова. Няма такъв конфликт и това няма да го допусна", заяви Бойко Борисов
Който познава отношенията в партията и в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, знае, че нищо от слуховете не е вярно. Прощавам им, дано да им плащат добре, но е ясно че анализаторите са едни и същи. Това продължава вече десет години", заключи лидерът на ГЕРБ.

Интригата възмути и Цветан Цветанов. "Искам да разсея всякакви слухове за разнобой между мен и премиера Борисов относно нашите кандидати", каза в Стара Загора зам.-председателят на ГЕРБ. "Тези неща се тиражират от пет години и винаги се засилват преди избори. Ние много сериозно се подготвяме за предстоящите президентски избори и разчитаме изключително силно на нашите структури", подчерта Цветанов. Той отново съобщи, че кандидатите на ГЕРБ за президент и вицепрезидент ще бъдат обявени през май-юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай