Борисов: Президент от ГЕРБ или предсрочни избори (ОБЗОР)

Борисов: Президент от ГЕРБ или предсрочни избори (ОБЗОР) | StandartNews.com

Предсрочни избори, ако ГЕРБ загуби президентските. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за Би Ти Ви. Попитан дали би се жертвал и кандидатирал за президент, Борисов заяви: "Не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата". И категорично начерта политическата линия на ГЕРБ за вота наесен: "Ако загубим, още вечерта обявявам предсрочни избори. Защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта".

Борисов повтори, че кандидатът на ГЕРБ ще бъде обявен през септември, но отново не назова името му. "Може да е мъж, може да е жена, но това не е най-важното, ако има качества".

Притеснение, че лидерите на БСП, АБВ и партиите от Реформаторския блок неглижират президентската кампания, като казват, че няма да издигнат партийни кандидатури, изрази още Борисов. И отправи предизвикателство към тях. Особено към най-изявените си опоненти - Корнелия Нинова и Радан Кънев. Г-жа Нинова е нов лидер, какво по-естествено има от това да се кандидатира? И каква по-висока длъжност и цел има от президентската, попита Борисов. И допълни: Радан Кънев да излезе веднага, ако иска да е той човекът. Народът ще ни подреди и ще ни даде възможност да разберем кой кой е, мотивира се премиерът. И допълни: "Съвсем добронамерено питам - ако президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират?"

Час по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова хвърли ръкавица към премиера. "Г-н Борисов, давам ви 48 часа да обявите личната си кандидатура за президент на България. Ако го направите, веднага свиквам Национален съвет на БСП, искам номинацията на партията за моето име. Ще Ви дам тази битка и ще разговаряме в нощта на изборите кой кой е", нажежи страстите в парламента социалист №1. "Ако не го направите, ще считам, че просто дуете перки и ви е страх", допълни Нинова. Иска Борисов да е президент, знае, че при директно състезание между двамата за "Дондуков" 2 тя няма никакъв шанс, коментираха ГЕРБери.

Претенцията на Корнелия Нинова да определя нашия кандидат заслужава усмивка, заяви Томислав Дончев. Нормално е да не се изключва обаче възможността лидерите на партиите да бъдат кандидатирани за президенти, допълни той. Вицепремиерът обясни, че кандидатът на ГЕРБ "ще бъде толкова разпознаваем, че няма да има нужда от по-дълга кампания и по-дълго предсъстезателно бягане". Дончев отхвърли възможността той да е претендентът на ГЕРБ. "Въпреки външния ми вид, който показва, че съм изморен, аз съм на 42 години, занимавам се с екстремни спортове и не съм подходящ за президент", отсече Дончев.

Ултиматумът ни изтича в събота в 11 без 10, повтаряха депутатите от БСП. За разлика от тях тъмносиният Радан Кънев на секундата абдикира от евентуална битка. "Силният кандидат, с най-големи шансове ще бъде независим, не партиен", сви перките той. Според него поканата на Борисов "издавала страха му от кандидат на реформаторите".
Няма нужда от предсрочни избори дори ГЕРБ да не спечели. Страната има нужда от стабилност, обявиха от Патриотичния фронт.

Калфин готов да гласува на Нинова

"В едно нещо премиерът е прав - президентските избори са избори на лидери. Когато се избира лидер на държавата, нормално е партийните лидери да участват активно. Аз споделям тази теза". Това коментира зам.-шефът на АБВ Ивайло Калфин пред "Епицентър". Той обаче смята, че решението на Нинова да се кандидатира не би трябвало да зависи от подсещане на премиера, а "заради размера на амбициите".

"Ако Корнелия Нинова реши да се кандидатира, аз лично мисля, че това би било проява на политическа отговорност. Това е силна кандидатура и аз лично бих я подкрепил", допълни той.

Караянчева: БСП са поели курс на въоръжена борба

БСП са поели курс на въоръжена борба и се възпаляват от всичко. Само че те тичат след събитието. Ние имаме кандидат за президент и ще го обявим през септември. Така зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори на червения ултиматум.

Тя бе категорична, че определянето на състава на кабинета е в прерогативите единствено на министър-председателя. "Каквото и да предложи той, ние ще го подкрепим. Правителството е стабилно и работи в правилната посока", категорична бе Караянчева.

Шефът на ЕНП влиза в кампанията на ГЕРБ

Генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес ще се включи с активна подкрепа в кандидатпрезидентската кампания на ГЕРБ наесен. Идеята е да допринесе със своя личен авторитет за успешен резултат. Обещанието на Лопес е дадено пред зам.-председателя на партията Цветан Цветанов във Вашингтон. Българският политик е в САЩ, за да участва в традиционния годишен трансатлантически обмен между Международния републикански институт, Института "Хъдсън" и Център за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс". Тазгодишната конференция е посветена на предстоящите президентски избори в САЩ и възможните политики на бъдещата американска администрация. Цветанов е запознал Лопес, президента на Международния републикански институт Марк Грийн и на център "Вилфрид Мартенс" Микулаш Зуринда с подготовката на ГЕРБ за президентския вот и успехите на българското правителство. Обсъдена е и ситуацията след референдума във Великобритания за напускане на ЕС. Зуринда пък се ангажирал да проведе редица обучения в България в областта на икономиката, външната политика, сигурността и противодействието на корупцията.

Суматоха кой си отива от кабинета

Премиерът обеща "някоя друга рокада", съгласен съм, добави вицето Дончев

Бойко Борисов намекна за възможна рокада в кабинета и хвърли в догадки министрите. Премиерът бе попитан дали е доволен от всички членове на правителството и дали предвижда промени. "Да, може би ще има някоя друга рокада", отговори Борисов, но отказа да разясни по-подробно намеренията си. "Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие (медиите - б.а.). Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори - реформатори, патриоти. Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са окей, тогава ще го обявя. Ако не са съгласни, остава сегашното положение", заяви министър-председателят.
Веднага след думите му тръгнаха версии кой от кабинета е взет на мушка. Според депутати с постовете си могат да се разделят военният министър Николай Ненчев, здравният Петър Москов и Николина Ангелкова, която отговаря за туризма. Може и да има изненади, но по-вероятно е да си замине кадър на по-малките партньори на ГЕРБ в управлението, коментираха още народни избраници.

Правителствени източници на "Стандарт" предположиха, че може да има само "окрупняване на ресори". Според трети обаче промени няма да има до президентските избори. Тогава те ще се наложат естествено заради променените съотношения на силите в мнозинството.

"Имам мнение за министрите, които попадат под моя ресор. Споделил съм го с Бойко Борисов. Съгласен съм с думите, че са необходими някои рокади в правителството", наля масло в огъня вицепремиерът Томислав Дончев. Засега е ясно, че рокадата със сигурност няма да засегне министъра на културата Вежди Рашидов. "Той е емоционален човек, с чувство за справедливост, но забравя, че е министър и думите му могат да се обърнат срещу него. От името на Вежди и на всички, ако е прекалил, се извинявам", защити го Борисов в ефира на bTV.

Военният шеф: Не съм притеснен

Никога и под никаква форма не съм имал притеснения. Така министърът на отбраната Николай Ненчев отговори на журналистите дали е сигурен за мястото си в кабинета. "Занимавам се с политика", увери той. И отрече да има противоречия с премиера и министрите за водената от него политика.

Патриотите готови да обсъждат рокади

"Има диалог и на него се крепи това управление. Съвсем естествено е премиерът, ако има желание да прави рокади, да ги обсъди с нас, одобрявам това", коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Патриотите обаче не се интересували от евентуални рокади, защото не били важни имената, а изпълнението на управленската програма. Симеонов не вижда причина Борисов да подава оставка, дори да загуби президентския вот. Според него България имала нужда от стабилност, а не от предсрочни избори. От ПФ не са се отказали да издигнат свой кандидат - той можело да бъде партиен лидер, можело и да не бъде, може да е мъж или жена. Единственото сигурно обаче е, че няма да е гей.

Зеленогорски: Няма да сменят наши, справят се добре

"Нямаме опасения, че ще има промени в министрите на Реформаторския блок, оценката ни за тях е много добра", коментира в кулоарите на парламента съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски. Той допълни, че въпросът не е обсъждан с премиера, и предложи своя версия за евентуални промени в кабинета. "Г-н Борисов е в правото си като председател на най-голямата политическа сила в управляващото мнозинство да предложи идеи. Дали идеите ще бъдат отстраняване на министри, рокади или преструктуриране, въвеждане на нови структури, защо не - нови министри, това е въпрос, по който бих разговарял с него", заяви Зеленогорски.

Той изтъкна, че ако левицата спечели изборите, е логично да се търсят предсрочни парламентарни избори, макар личното му мнение да е, че в настоящата сложна международна обстановка не биха били полезни. "Лявото управление в България винаги е било бедствие и в този смисъл десноцентристките избиратели трябва много активно да подкрепят кандидатите дясно-център на първия и втория тур на президентските избори", призова Зеленогорски. Той потвърди, че РБ ще издигне граждански, непартиен кандидат, защото обществото искало това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай