Борисов предлага закон за председателството ни в ЕС

Борисов предлага закон за  председателството ни в ЕС | StandartNews.com

Да се подготви закон или декларация за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. Това предложи вчера премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет, стана ясно от публикуваната стенограма. "Искам да го направим по възможно най-добрия, грамотен и в същото време прозрачен начин. Всичко останало ми се вижда на парче, можем да бъдем обвинени в какво ли не. Затова за председателството до 2018 година, да се разпише всичко черно на бяло, като бюджет, финанси, задачи и всеки, който е на власт, да го изпълнява", подчертава премиерът пред министрите. Борисов посочва сградата на НДК като основна за бъдещото председателство.

"Тъй като 2018 година, колкото е далече, толкова е и близко, освен това, решението ни е нещо, което касае цялата държава, всички политически партии, независимо кой е на власт, ако щете по това време", казва министър-председателят. Борисов уточнява, че 2018 г. е годината и на парламентарните избори. "Не казвам, че моето предложение е най-правилно или най-важно, обмислете го, за да можем да ангажираме цялата политическа класа в това председателство", казва Борисов на министрите.

"Предложението всъщност е основната сграда на председателството да бъде НДК, като конгресен център, а в допълнение да се ползва Резиденция "Бояна" и Националният исторически музей, също като подходящи и от гледна точка на сигурност и от гледна точка на сгради, които представляват интерес в цялото председателство", посочва регионалният министър Лиляна Павлова. Както и че с вицепремиера Томислав Дончев до края на годината да представят детайлен план-разчет на необходимите средства за ремонт на всички тези сгради, който е на база анализ на експерти от Камарата на строителите. "На мен ми е важно да разбера какви са очакванията на министъра на финансите. Имаме ли някаква линия, която ще се управлява от Министерство на финансите?", пита вицепремиерът Меглена Кунева. А финансист номер 1 Владислав Горанов отговаря: "Ние, естествено, наблюдаваме процесите внимателно и участваме отделно в тях, така че линия ще има. Колко ще е тънка или дебела, по-тънка - по-добре, но ще има линия. Ще сме готови за всякакви нужди, да не се изложим пред чужденците, както се казва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай