Борисов: Правителство на малцинството с плаваща подкрепа

Борисов: Правителство на малцинството с плаваща подкрепа | StandartNews.com

София. ГЕРБ и Реформаторският блок да съставят правителство на малцинството, което да търси подкрепа от другите парламентарни сили по конкретни въпроси. Това са се разбрали лидерите на партиите на срещата си в зала "Запад" на Народното събрание. 

"От проведените разговори за мен стана ясно, че единствената възможна формула да се създаде правителство, е ако се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ", заяви Борисов на брифинг в Народното събрание.

Реформаторският блок заседава, за да излезе с общо решение дали ще приеме такова участие в управлението. Бойко Борисов съобщи, че ако реформаторите се разберат, до петък ще бъде разписано коалиционно споразумение с конкретни мандати за министерски постове, както и с програма. Коалиционната програма ще бъде представена на всички останали парламентарни партии, за да се дискутира каква подкрепа може да се получи по конкретни мерки. 

"Всички сме на мнение че правителството трябва да бъде разписано в конституционния период от 4-годишен мандат", каза лидерът на ГЕРБ на брифинга. По думите му всички лидери единодушно споделят мнението, че да се върви към нови предсрочни избори през зимата ще е пагубно за държавата.

Борисов пое ангажимент, че при съставяне на правителство с него в ролята на премиер, всеки вторник дневният ред на Министерски съвет ще бъде представян на лидерска среща с всички партии, за да се търси парламентарна подкрепа по конкетните теми и предложения.

Съпредседателят на Реформаторския блок Меглена Кунева обяви, че е доволна от тона на разговорите и има спешни въпроси, които трябва веднага да се решат - това са актуализацията на бюджета и кризата с Корпоративна търговска банка. По думите на Кунева единственият шанс за стабилност е дясноцентристко управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай