Борисов: Партиите абдикират от вота (ОБЗОР)

Борисов: Партиите абдикират от вота (ОБЗОР) | StandartNews.com

Имам готов играч, мога да го обявя още утре, заяви премиерът

Партиите абдикират от президентските избори и не издигат свои кандидати, за които после да носят отговорност. Това вижда премиерът Бойко Борисов в поведението на политическите сили за предстоящата надпревара за „Дондуков 2". Министър-председателят критикува намерението в Реформаторския блок да преотсъпят номинацията на Гражданския си съвет, защото „така кандидатът няма да носи никаква партийна принадлежност и не може да му се търси отговорност".

Борисов погледна и към БСП, като разчете, че „там ще търсят коалиция с редица партии, а самият им лидер не иска да поеме отговорността да е кандидат". „В този момент основните сили заявяват, че няма да имат свой кандидат, а ще имат някакви хора, които ще изберат двойката. Как тогава ще отчетат дали тяхната номинация е успяла или не, като търсят някой друг да им я издигне", коментира пред журналисти днес премиерът. И предупреди, че така се дискредитира цялата политическа система. „Ако партиите са нещо лошо, да ги закрием", предложи Борисов.

Той затвърди, че от ГЕРБ вече са готови със своя човек за „Дондуков 2". „Аз имам готов играч, но ако модата е такава партиите да не участват в президентските избори, може и аз да отговоря на модата. Ще подходя по същия начин", загатна премиерът, но не уточни дали това означава, че накрая и от неговата партия могат да се обърнат към номинация отвън. „Аз мога да обявя и утре кой ще е кандидатът за президент. Но изчаквам да видя до къде ще им стигне фантазията с издигането на кандидат-президент", разкри още Борисов. Като друг мотив за бавенето той изтъкна желанието си сегашният президент Росен Плевнелиев да изкара комфортно мандата си. „Трябва да има авторитет, както при президента Обама – всички знаем, че няма да е президент след няколко месеца, но до тогава той си изпълнява функциите. Това искам да постигна и аз", обясни премиерът.

Вълненията в парламента за предстоящите избори обаче не съвпаднаха с притесненията на премиера, а бяха насочени към самата дата на вота. По Конституция именно законотворците трябва да определят изборния ден. От ГЕРБ настояват вътът да е на 6 ноември, а евентуалния балотаж – на 13 ноември. БСП обаче настоя за по-ранни избори – на 23 октомври, защото ноември било време за приемане на бюджет. „Не искаме кампания и избори да заглушават тази тема", отсече лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя се усъмни в желанието на управляващата партия, като посочи, че явно не искат да си нарушават ваканцията с подготовка на избори. Това съмнение обаче веднага бе зачеркнато от председателя на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на партията Цветан Цветанов. „Несъстоятелни са обвиненията, че искаме избори през ноември, за да ходим на плаж през лятото. Дори мога да ги поканя да направим съвместни обиколки в цялата страна. А ако издържат на темпото, ще ги поздравя", коментира Цветанов.

От ДСБ пък заподозряха, че ГЕРБ още няма кандидат и за това се бави. За ПФ и ДПС няма голямо значение на коя от поисканите дати ще е вотът. „Без никакво значение е за мен кога ще са изборите за президент. Приемам го като закачка и каквото се разберат в парламента, това ще е", заключи по темата и премиерът Бойко Борисов.

Министрите слушат за корупцията във властта

Министрите отделиха време от днешното си заседание да чуят резултатите от проучване за корупцията във властта, според което всеки пети българин е давал подкуп. Идеята бе на премиера Бойко Борисов, който покани на "Дондуков" 1 експерти от Центъра за изследване на демокрацията. "Вижте какво тревожи хората за корупцията в министерствата ви", заръча на хората си Борисов. И настоя всеки един министър да провери какво не е наред във ведомството му.

Борисов в парламента: Нинова, и за Брекзит ли съм виновен?

Страх ме беше "вълците" на Путин да не попаднат на точния мерник на Местан

Премиерът Бойко Борисов прекара днес близо два часа в пленарна зала, за да отговори на депутатски въпроси от почти всички парламентарни групи. Министър-председателят се яви за редовния първи за месеца блицконтрол, но този път интересът към него го изкарваше през минути на трибуна. "Трябва да смените мокета вече - изтърках го от стъпки", заръча след един от въпросите премиерът.

Депутатите преминаха през повечето актуални теми, като питаха за АЕЦ "Белене", Брекзит, борбата с тероризма, бежанския натиск, акциите на ДАНС и НАП по морето, туристическия сезон, приходите, корупционни сделки и стигнаха дори до "Нощните вълци" на Путин. За разлика от търпението на Борисов председателят на Народното събрание Цецка Цачева няколко пъти повиши тон и се скара на законотворците, че не спазват правилника и задават въпроси по конкретни теми, а не по общата политика на правителството. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не пропусна да запита премиера. Тя настоя да получи отговор за мерките, които страната ни ще предприеме за справяне с последиците от Брекзит. "Имате ли план за българите във Великобритания", попита Нинова. "Моето усещане е, че самата Великобритания не знае какво трябва да направи. Не е ясно какъв статут ще се даде на Лондон - дали като на Швейцария или като на Норвегия. Какво конкретно да ви кажа? И работните места на хората ли да посочим от сега", й отговори Борисов.

Думите му обаче провокираха Нинова към критика, че така премиерът прехвърля отговорността. "Разбрахме само, че сте загрижен за аспержите във Великобритания, но не и за царевицата в България", се възмути соцлидерът. "Да ме обвините и за Брекзита, това вече е голям комплимент. Щом мога и там да им разбъркам...", затвори темата Борисов. И премина на друга - "за "Нощните вълци": най ме беше страх да не попаднат на г-н Местан и неговия точен мерник". Така Борисов коментира шествието на руската рокерска група у нас на въпрос на Атанас Атанасов от РБ защо страната ни ги е пуснала, след като вратата на Германия например е била отворена за тях. "Ние като натовска страна пуснахме тези четири или пет вълка. Германия ги е пуснала, но Германия пусна и "Северен поток" 1 и 2", отговори още премиерът. Все пак той разкри, че казусът е бил обсъден със специалните служби, които са били убедени, че евентуално спиране на мотопохода може да предизвика по-голям скандал. "Аз съм виждал и на Бузлуджа да се веят знамена от по-старо време, но ние не ходим да ги арестуваме. Ако тръгнем да се арестуваме за всяка една такава проява, не ми се вижда правилно", обобщи премиерът.

Общо решение за реактора на АЕЦ „Белене"

Премиерът Бойко Борисов протегна ръка към опозицията от БСП за разговори за съдбата на оборудването от АЕЦ „Белене" в името на общо решение на казуса. „По-правилно е да вземем едно решение, което да устройва държавата", призова министър-председателят. И предупреди, че ако подобен избор се направи с малка подкрепа, ще е „достатъчно скъп и уязвим". Темата за енергийния проект повдигна депутатът от столетницата Жельо Бойчев. "Това е нещо много дългосрочно и ако се строи, това са 60-70 години, ако не се строи - са живи пари, които трябва да се дават", обясни призива си за общо решение Борисов. И увери - „нямам нито желанието, нито привилегията да вземем самостоятелно такова решение". Премиерът разкри, че има няколко варианта за действие след арбитражното решение за спрения проект АЕЦ „Белене", заради което страната ни трябва да плати 550 млн. евро за произведено ядрено оборудване. „Или трябва да се търси вариант с производителя с нормативните актове ("Атомстройекспорт"), да се продаде на трети страни или самият проект, ако се продаде на частен инвеститор - как би се разглеждал. Няколко са вариантите", очерта Борисов. След броени дни министър-председателят заминава наработно посещение в Иран. Още преди седмица Борисов анонсира, че именно там ще обсъди възможността реакторът от АЕЦ „Белене" да се внедри в строящия се от Русия и по същата технология момента реактор в Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай