Борисов настоява за оставката на кабинета

Утре ГЕРБ пак ще бъде в пленарната зала

Борисов настоява за оставката на кабинета | StandartNews.com

София. „Аз се надявам, че те ще подадат оставка и ще има нови предсрочни избори. Тогава ще може да има работещ парламент". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от кулоарите на парламента.

„Станишев да си направи днес един добре обмислен ход и да си подадат оставка, защото след това ще загубят катастрофално изборите, обясни Борисов и напомни за пореден път на журналистите, че той е подал оставката си под натиска на февруарските протести в страната.

„Докато имат време, да я направят. „Аз не мога да давам акъл на президента. Аз съм го помолил. Оттам нататък дали ще го свика или не...", каза Борисов по повод отправеното искане на ГЕРБ към президента Росен Плевнелиев да свика спешно Консултативен съвет за национална сигурност.

"Г-н Орешарски, имате още шанс да останете в позицията си на уважаван човек, финансист и икономист от голяма група в страната. Ваше право е кой път ще изберете. Когато февруари протестираха срещу нашето управление, аз подадох оставка, без да питам. Достойнството е най-важно от всичко", заяви Борисов.

"Единственият изход е да се направят предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората. От ГЕРБ ще го направим и какъвто и да е резултатът, ще се съобразим с него. Сутринта като дойдох и виждам как е обсаден парламентът от сутрин до вечер, как ви е приятно това да го изживявате, каква е тази нервна система? Удивявам се на вашите възможности. Надали това, което вие казвате, може да ме засегне. Вие ще разделите държавата", заяви Борисов. „Апелирам към мъдрост, ако можете да я проявите. Ако не можете – аз такива скандирания чух сутринта, че не знам как издържате", посочи Борисов.

"В Банкя ги пращате вие и гледам по колко пари им давате. Мислите, че няма по 50 симпатизанти на ГЕРБ, които да идват по домовете ви да скандират?", заяви той.

"Говорихте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата. Днес във вестник „Труд" са извадили много хубаво какво сте говорили всички вие. Тогава ни призовавахте да си отидем с мир и си отидохме, върнахме властта на народа", каза Бойко Борисов.

"Дебатите по бюджета ще ги проведем в детайли, като разискваме. Това не е дневният ред на обществото. Аз съм убеден, че ако вие не чуете това, което ви казват хората, тези, които са против вас, а те са много, ще вкарате държавата в тежка ситуация, каза още Бойко Борисов.

"Аз съм си извадил много поуки, много неща не бих повторил. Но вие летите със страшна сила не само да ни повторите, но и да ни надминете в тези грешки. Не очаквам мъдрост от г-н Станишев. С тях не искам да дебатирам. В тяхната история има много павета", каза Борисов.

„Когато се опитах да бъда толерантен, ме връщате на последното заседание на Министерски съвет, когато вдигнахте пенсиите и ние започнахме да ги плащаме от първия ден. Трябва мъдрост. Вие ми отговоряте с какво – с история. Всеки от нас с хубаво или лошо остава. Все пак има време да се размисли", посочи Борисов.

„Ние сме партия, която се съобразява с това, което смятат нашите партньори в Брюксел. Не се приемаше добре това, че отсъстваме от парламента, и те го казаха по своя дипломатичен начин. Аз умея да се вслушвам в тези сигнали, защото оттам идват парите, оттам идват фондовете и тези хора дават от своите данъци за българите", каза още Борисов.

„Тези дни откриха поредния обект – „Струма", преди това „Тракия", преди това „Дунав мост 2" и само 20 % на тези съоръжения са дадени от български данъкоплатци. Другите са на германци, французи, шведи и кой ли не. Затова когато говорят тези посланици, те имат право да го кажат, защото дават парите на техните данъкоплатци", каза той.

Лидерът на ГЕРБ допълни още, че парламентарната група на партията ще участва в обсъждането на предложението за лятна ваканция на Народното събрание. То е първа точка в дневния ред за работата на парламент в петък. Борисов настоява депутатите да не излизат в отпуска, а да гласуват промените в избирателния закон.

"Единственото, което искам, е поне да не си дават отпуска, за да гласуват избирателния закон, или поне - частта за парламентарни избори. Те се гласят другата седмица да излязат в отпуск. Ще останем и ще гласуваме против", каза бившият премиер. Той отхвърли информацията, че е предложил нови избори да има през май.

„Сутринта слушах Добрев, Алгафари, вчера Първанов, Кадиев, Татяна Дончева, Близнашки и всички казаха много по-остри неща дори от тези, които ние сме изговорили. Във всички случаи, в БСП има мъдри и нормални хора, които като гледат тези безумни назначения, които продължават да се правят, сигурно им е много неудобно и разбират, че след това ще е катастрофа за БСП на изборите. Те го разбират и са се вкопчили във властта поради тази причина. Ако направят избори днес, може да имат донякъде добър резултат, но ако закъснеят, действително ще бъде тежко за тях". Така лидерът на коментар, че не всички в БСП стоят зад Сергей Станишев.

„Виждам, че те изобщо не забелязват, че има протести, че има хора, които не са съгласни с тях, че има огромна непредставителност на българските граждани в управлението на страната и в парламента. Търсят вина в ГЕРБ", категоричен бе Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай