Борисов: Над 116 млн. влизат в малките и средни предприятия

Борисов: Над 116 млн. влизат в малките и средни предприятия | StandartNews.com

Над 116 млн. лв. живи пари влизат в малките и средни предприятия безвъзмездно, надявам се през новата година икономиката да постигне 4,5% ръст. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония за връчване на подписаните по първия краен срок договори по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП" на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., съобщи Агенция „Фокус".

"Да сте живи и здрави. Над милиард стоят, трябва да си изготвите проекти и да дойдете да си вземете безвъзмездно парите. Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентноспособни и иновативни", обясни премиерът.

"Благодаря на ЕК за това, че беше изключително коректна към България и към края на 2015 г. всички фактури, които бяхме пратили са изплатени. Това е добра оценка за администрацията, министерствата и общините", допълни Борисов. "Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие", където 3, 5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване", заяви той.

Премиерът припомни, че само преди около година всички фондове са били спрени.

"Пожелавам ви да похарчите средствата по най-добрия начин за иновации и конкурентоспособност. Пожелавам ви успех, защото ръст от 3% на икономиката не ни задоволява и истински се надявам през новата година да отидем на 4,5% ръст на икономиката през новата година. Това зависи от вас - с тези пари да създадете работни места, да вдигнете конкурентоспособността, от там и износа, и ръстът на икономиката се вдига", коментира Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай