Борисов казва "да" на Туск за квотите

Борисов казва "да" на Туск за квотите  | StandartNews.com

Вътрешните министри на ЕС одобриха разпределянето на 120 000 мигранти

Българското правителство приема квотното разпределение на бежанците в ЕС и е солидарно с останалите страни членки. Тази позиция ще представи днес Бойко Борисов на извънредното заседание на държавните лидери под председателството на Доналд Туск, научи "Стандарт" от правителствени източници. Становището на страната ни бе защитено още снощи от вицепремиера Румяна Бъчварова, която участваше в заседанието на вътрешните министри на страните членки.

На срещата "с голямо мнозинство" бе прието разпределянето на 120 000 мигранти в Европа. Решението бе взето, въпреки че редица източноевропейски страни се противопоставиха на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС, цитирано от АФП. Чешкият вътрешен министър Милан Хованец уточни в Туитър, че против решението са гласували неговата страна, както и Унгария, Румъния и Словакия, а Финландия се е въздържала. Полша, която се противопоставяше на квотите, в крайна сметка е гласувала "за".

Заради липсата на консенсус решението беше гласувано с квалифицирано мнозинство и се налага юридически на всички страни членки, включително и на гласувалите против, коментира АФП. Би Би Си отбелязва, че е крайно необичайно въпрос от такава важност, касаещ националния суверенитет на държавите членки, да бъде решаван с мнозинство, а не с единодушие. Решението трябва да бъде одобрено на днешната срещата на върха на ЕС.

В 18,00 ч. брюкселско време Туск свиква премиерите и президентите на страните от ЕС за "обсъждане на цялостен подход към бежанската криза и необходимостта от установяване на надеждна европейска политика в областта на миграцията".
В поканата за Съвета Туск призова лидерите от ЕС да направят спешно финансови дарения за Световната продоволствена програма, за да се осигурят хранителни помощи за 11-те милиона души в Сирия и региона. Държавните ръководители ще обсъдят още и помощта за страните по външните граници на Съюза, в това число и България. Темата бе включена по настояване на премиера Борисов. Специално внимание ще бъде отделено и на сътрудничеството със страните от Западните Балкани, Турция и съседните на Сирия държави. По време на Съвета лидерите ще коментират и дипломатическите усилия за разрешаване на кризата в Сирия. През миналия уикенд Доналд Туск бе в Йордания и Египет. Днес сутринта президентът на Съвета ще има разговор с британския премиер Дейвид Камерън.

Председателят на ЕП Мартин Шулц също ще присъства на лидерската среща. "Като европейци в момента ние не сме в състояние да управляваме общите си външни граници, поради което някои държави решиха да се защитят, като затворят националните си граници", написа Туск до премиерите в ЕС. "Списъкът с въпроси, по които можем да си отправяме взаимни обвинения, е дълъг, но това няма да ни помогне да намерим общо решение", казва президентът на Съвета. И призовава лидерите: "Никой не бива да бяга от тези отговорности, защото иначе няма да можем да изградим своя съвместен европейски отговор, основан на единството и солидарността".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай