Понеделник,

Борисов иска мониторинг за целия ЕС (ОБЗОР)

От: Администратор -
A
A
A

1/3 от държавите членки без нужните равнища за безпристрастност и независимост

Съдебен мониторинг за целия ЕС. За това настоя премиерът Бойко Борисов по време на международна конференция на тема: "Укрепването на независимостта и безпристрастността на съдебната власт като предпоставка за върховенството на закона в държавите членки на Съвета на Европа". На форума присъстваха над 40 министри и представители на съдебната власт от Европейския съюз.

"Мониторинга, който го има върху България, да го има върху всички съдебни системи, защото обикновено държавите, които са с най-развита съдебна система, най-лесно признават своите грешки", заяви Борисов. "Ние полагаме много усилия", посочи премиерът. "Действително, заедно с хората на съдебната власт, министъра на правосъдието подготвя такива промени, които да бъдат в унисон не само с това, което очаква българският народ, но и това, което вашият план се надявам да предвиди", допълни той.

По думите му, правителството вярва в професионализма на министъра на правосъдието, която съвместно със съдебната власт ще продължат работата си над съдебната реформа. Да се приемат гаранции, че изпълнителната и законодателната власт изпълняват съдебните решения и с действията си видимо за обществото зачитат актовете и достойнството на съдиите. Следва да се избягват публичните критики към конкретни съдебни решения, както и неоснователно острите или политически мотивирани критики към съдебната система или отделни съдии. Това са част от мерките, залегнали в план за действие на Съвета на Европа (СЕ), посветен на съдебната независимост и безпристрастност. Той беше подкрепен днес от министрите на правосъдието от държавите членки на СЕ, която се провежда в София.

Форумът е у нас, тъй като България председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа. "Корупцията в съдебните зали нарушава върховенството на закона. 1/3 от страните членки на Съвета на Европа все още не могат да гарантират нужното ниво на независимост на съда. Остават системни проблеми - в някои държави съдебната система е пропита с корупция и зависима от изпълнителната власт.

Има държави, в които властта използва съдебните съвети за кадруване и влияние над съдебната система", заяви генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. Без да конкретизира за коя страна говори, той посочи, че има държави, които са имали голям напредък в съдебната реформа, а след това една много силна изпълнителна власт е дръпнала процеса назад. Каза, че има съдебни съвети, които показват признаци на уязвимост, податливост на контрол, а дисциплинарните производства се използват за сплашване на магистратите.

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички