Борисов иска "Български поток"

Борисов иска "Български поток" | StandartNews.com

"Южен поток" като такъв е в историята, на дневен ред е газовият разпределител "Балкан". Това каза по време на блиц контрола премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на независимия народен представител Велизар Енчев.Той попита какви стъпки ще предприеме правителството за рестартиране на проекта „Южен поток".

„За „Български поток" говоря, не 50 на 50 с руската компания, а да са 100 % български тръбите. То е именно „Български поток", ако руската страна иска да продава на нашата граница, добре дошли са. Спазваме си третия пакет със санкциите на ЕК", заяви Бойко Борисов.

Ще поискам в парламента да ме подкрепите да инвестираме в газопреносната мрежа и България да си взема своите такси. За газовия разпределител има интерес на световни компании да участват. Надявам се истински южният газов коридор от Тюркменистан и съответно руски газ през Черно море. Там има голям проблем е, че през турската част на Черно море няма да получат разрешение да преминат", заяви премиерът.

„Тоест реално да се случи Северен поток 2, който стартира. В това отношение има много напредък, но нищо няма да кажа повече, защото сме обърнали нещата заедно с ЕК, когато станем готови да предложим на заинтересованите страни този проект. Лично съм оптимист за него", посочи още Борисов.

"Паметта на всички е достатъчно голяма да си спомнят как биваха отписвани и как бяха реализирани тези проекти. Всеки един от тях има положителни характеристики, които нямаше как да бъдат продължени. Нима не си спомняте, самият Орешарски каза, че спира „Южен поток"", каза премиерът.

В отговор на въпрос на Велизар Енчев за негативизма на Борисов, премиерът попита какъв негативизъм има, като от руска страна са казали, че „Южен поток" е умрял и става „Турски"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай