Борисов и Ципрас: В региона има нужда от стабилност

Борисов и Ципрас: В региона има нужда от стабилност | StandartNews.com

Всички министри и от България и Гърция полагат огромни усилия територията на двете страни да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет. Това заяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

 „Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства, имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери", заяви Борисов. Той допълни, че е много щастлив от заявеното сътрудничество между двете страни в сферите на икономиката, земеделието, културата, правните въпроси, вътрешните и външните работи, транспорта, енергетиката.

„Регионалното министерство направи много, за да се съединят двете държави. Всички министри и от двете страни полагат огромни усилия тази територия - на България и Гърция да бъде място на сигурност, сътрудничество и просперитет", подчерта българският премиер. „Ние не насочваме нашето внимание към други страни, държави, които не са членки на ЕС и НАТО, но така или иначе отчитаме всички рискове, които има за нас", отбеляза той.

„Затова съм много доволен, че поне в някои сфери вече имаме голям напредък. Имам уверенията на премиера Ципрас и на министрите, че още през септември ще направим двустранни срещи и с фермерите, със синдикатите, за да не се получава същото на границата. В същото време по отношение на проблема, който им създават нашите язовири и те плащат десетки милиони евро за компенсации, ще направим нашите системи за предупреждение, както и 80% от язовирите само да бъдат пълни на есен, за да могат да бъдат буфер и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим", допълни още премиерът Борисов, цитиран от Фокус.

И допълни: "В момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната. В областта на отбраната имаме абсолютен синхрон като държави членки на НАТО и държим стриктно да се спазват правилата за единен Европейски съюз, не за съюз на „две скорости", а съюз, който да има цялата взаимопомощ. В областта на миграцията има все още доста въпроси, които не са решени и трябва да ги решим. Когато говорим в един глас, ще ни чуят по-добре. Защото двете държави са на границата на ЕС и не е честно България да не е член на Шенген, макар че Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия тази неправда да бъде решена". „Ние като държава в момента покриваме всички критерии и можем спокойно да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната, защото това е допълнителна сигурност, а и наш ангажимент към ЕС", подчетра българският премиер. 

"При добра и координирана политика с Гърция газовият хъб може да има двоен успех. Колегите от Вишеградската четворка имат шанса да са обградени от всякъде от държави членки на НАТО и ЕС. Докато ние сме външните граници и от тук нататък трябва да се опитаме заедно да постигаме такива проекти и резултати, които да не изключват нито България, нито Гърция от тях. Надяваме се енергийните министри да са направили всичко възможно да се пуснат конкурсите и да започне изграждането на интерконектора между България и Гърция с всички реверси", коментира Борисов.

И допълни: „От Алексис научих, че Александруполис става много важен център за Гърция. Ние на нашата територия жп линиите сме ги изградили и ще вържем двете морета, това би било много добър пример за добросъседство и за стокообмен". Премиерът посочи, че е запознал своя колега с проекта за газов хъб на територията на България. „При добра и координирана политика можем да постигнем и двоен успех. Нашата газопреносна система е изключително осъвременена и добра, в нея сме инвестирали над 20 милиарда лева през годините и на практика след Петрич тя влиза в гръцка територия. Така че от там нататък Гърция също ще бъде транзитна страна. А ние чрез интерконектора ще им помагаме, така че ако се развият в друга посока коридорите, също да имат капацитет и двете държави държави да бъдат защитени, че няма да бъдат заобиколени в тази сфера", заяви още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай