Борисов вади кирливи ризи на управляващите, пита за войната

Борисов е категоричен, че при 20% инфлация няма как да влезем в Еврозоната

Борисов вади кирливи ризи на управляващите, пита за войната | StandartNews.com

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов изсипа днес нова порция критики към управляващите, като засегна острите проблеми, свързани най-вече с икономиката и финансите на страната. Борисов присъства на Регионална академия на младежката структура на партията, която се провежда днес в Стара Загора.

Нямаме национален план за въвеждане на еврото, каза Борисов и добави, че при 20% инфлация няма как да влезем в Еврозоната.

Кризата с управителя на Българската народна банка и това, че вече година и половина не могат да изберат нов, също допринася за тази криза, каза Борисов.

По думите му актуализацията на бюджета с нови заеми са популистки ходове. "Те трябва да вдигнат доходите в сфери, където не могат да бъдат вдигнати, каза той. А те залагат да вдигат, където ще бъдат засегнати много хора – пенсии", добави лидерът на ГЕРБ. Според него по този начин управляващите се готвят за нови избори.

По въпроса с премахването на ветото върху Република Северна Македония за преговори с Европейския съюз Борисов е категоричен: „Имаме договор за добросъседство със Северна Македония. Ако те изпълнят условията по него, ние ще сме с две ръце за тяхното влизане.“

В Стара Загора Борисов призова партиите да се обединят и около въпросите, свързани със сваляне на процента на инфлацията и по-ниски цени на електроенергията и газа.

Най-острите реплики на Борисов бяха по отношение на строежа и ремонта на пътища. "16 или 20 хиляди години човечеството е ползвало коня за основно транспортно средство - дали да го язди, дали с каляска, дали с каруца. За 135 години самите виждате какво се е случило в автомобилния бранш. Сега в следващите 1-2-3 години ми се вижда, че колите ще подхвръкват по магистралите като по мини", оплака се бившият премиер.

"Искам да съм загрижен, искам да съм благ. Но вижте - по магистралите няма мантинели, година и нещо - една лъжица асфалт не е сложена. Но уважаемите медии не ходят да снимат. А ни казват, че се заяждаме. Но до този момент 1 кг жито не са купили. Аз не се заяждам. Но това беше страхотен пиар преди няколко месеца", припомни лидерът на ГЕРБ.

"Пътят до Белград щяхме да го открием до Нова година. Сега е опасен. Най-сложната отсечка - мостът на Драгоман, пробихме скалите. Сега трябваше да асфалтират и да маркират. И това пропадна. Но да не излезе, че се заяждам. Те вече нищо не могат да направят. Те загубиха година и половина златно време", коментира Борисов.

"Нещо, което също много ме тревожи. Аз съм човек с опит. И помня как тръгна ковид кризата. Тя тръгна с първите случаи в Китай. След това Китай затвори, ние се любувахме не клипчета, в които някои кихне на спирка в Китай и хората се разбягват. "Смешно". И тогава пламна цяла Европа. Започнахме да се надпреварваме да търсим маски, защитни облекла", припомни Бойко Борисов и прогнозира, че наесен се задава нова вълна на коронавируса.

"Дали ще е ковид, маймунска треска, свински грип - ние не се готвим в момента. Така че много от несгодите се опитват да ги приписват на "международното положение". Искам да ви напомня, че когато управлявахме ние имаше много тежка миграционна криза. Имаше война в Сирия, на границата на кюрдите и Турция. Имаше "Арабска пролет". Но ние се справихме. Сега всяко нещо се обяснява с войната. Тя войната в коя сфера ни пречи? И понеже сме в Стара Загора - въглищата нали са си ваши, не ги докарвате от Украйна или Русия - ваши са си? А миньорите чии са - ваши. А тези, които работят в тецовете - пак са си ваши. Е кое ги кара да вдигат цената на тока", попита Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай