Борисов се срещна с еврокомисар в офиса на ГЕРБ

С Оливер Вархей разговарят за Северна Македония

Борисов се срещна с еврокомисар в офиса на ГЕРБ | StandartNews.com

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с еврокомисаря по разширяването на ЕС и по съседството Оливер Вархей в Централата на ГЕРБ.

Основен акцент на разговора, който се състоя по инициатива на европейския комисар, бе Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

Бойко Борисов изтъкна ключовата роля на България за връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза. Лидерът на ГЕРБ отново подчерта, че европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет, както и превенция срещу влиянието на други сили.

Той изтъкна, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата обсъдиха и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона. „Убеден съм, че тази инфраструктра е един от факторите за устойчиво развитие на всички страни. Затова и по време на Българското европредседателство, както и в рамките на Берлинския процес, акцентирахме върху свързаността.Създаването на условия за икономически просперитет допринасят и за развитието и добросъседските отношения. Важно е да не спира работата по конкретните ивнестиционни проекти за регионална инфраструктура в областта на енергетиката, транспорта и др., защото те подобряват живота на гражданите“, коментира Борисов.

„От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“, заяви Борисов.Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.Борисов и Вархей обсъдиха и инициативите, в които България ще участва в рамките на „Три морета“. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай