Борисов при католиците, Радев при епископа им

Решението за избори на 4 април разцепи католическата общност у нас

Борисов при католиците, Радев при епископа им | StandartNews.com
  • Решението за избори на 4 април разцепи католическата общност у нас

Контрасрещи с католическата общност у нас имаха днес премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев.

„Това е другото богатство, което успяхме да постигнем - колкото може повече хора да остават в по-малките населени места. А те като имат чист въздух, природа, красота, училища, детски градини, ясли, индустриални зони, като имат поминък, защо да отиват в големия град“, каза Борисов, който посети католическата столица на България – град Раковски. Там кметът Павел Гуджеров бе показа изградения спортен комплекс. И заяви: „Вие ни отличихте на картата, преди това ни нямаше никъде – от 2009 г. досега се развиваме активно.“.

В същото време президентът Румен Радев присъства на светата литургия и церемонията по епископско ръкоположение на Негово Преосвещенство монсеньор Румен Станев в Римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София. Монсеньор Румен Станев е назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. Събитието е историческо за Католическата църква в България, тъй като досега не е имало епископ от римски обред с постоянно седалище в София.

Радев обаче не сметна за необходимо да каже публично добри думи за него. А използва времето, за да напада партиите за изборите. Партиите нямат основание за претенции към датата за предстоящите парламентарни избори, тъй като те са редовни, сопна се Радев. И заяви, че изборите трябвало да са още септември миналата година – след като вдигнатият му юмрук извади през мялото мутрите по площадите.

Нека си пожелаем 4 април да бъде Великден не само за нашите събратя католици и арменци, но и за възкръсващата демократична България, обяви президентът.

Накрая с действията си Радев разцепи католиците у нас. На фона на възмущението на хората от Раковски в петък, които заявиха, че са скандализирани от решението за избори по време на техния Великден 4 април, говорителят на Междуритуалната епископска конференция на католическата църква в България Ива Михайлова уточни пред медиите, че изказаните позиции за датата на изборите не са на Католическата църква в България.  "Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях“, каза Михайлова.

В петък кметът на Раковски изпрати писмо до Радев, в което подчертава приноса на католиците за развитието на България и го моли да промени датата на вота.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай