Борисов на проверка в "Терем" /ВИДЕО/

Парите, които се отделят за отбрана отиват за БГ индустрията, каза Каракачанов

Борисов на проверка в "Терем" /ВИДЕО/ | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов е отново на инспекция в страната. Този път той посети военния завод "Терем" край Търговище. Заедно с него е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На Борисов бяха показани и няколко танка. Каракачанов пък напомни, че преди дни МС е отпуснало 50 млн.лева за модернизацията на танковете Т-72. От "Терем" поясниха, че ще бъдат сменени много от системите, ще има система за лазарен лъч и система за управление на стрелбата.

Каракачанов поясни, че на този етап е по-важен проектът за новите бронирани машини, които също с танковете да се правят тук в „Терем”. Корабите пък ще са във Варна, а машините за спецчастите идват от завод в Самоков. Парите, които се отделят за отбрана отиват за БГ индустрията, каза Каракачанов.

Той напомни, че са успели да ремонтират основно самолетите Су -25, въпреки пандемията. Напомни проекта за машините за спецчастите. След това идва ремонтът на Т-72, а парите са осигурени. Договорът за корабите също е сключен и успели да договорят разсрочено плащане.

„Краси, видя ли - толкова ни ядоха за тези кораби, адмиралът се усмихва. Важно ли беше вие, адмирали, моряци, всички плаващи, какво ни обяснявахте, защо са ни необходими тези кораби? Питат - най-важно ли е да купим кораб? Кажете какво ви говорят хиляди моряци, искам след това да чуят хората", коментира Борисов и поясни, че последните ни кораби са над 20 години.

Черно море е от особена важност за сигурността, а България трябва да е готова да защитава суверенитета ни, казаха военните. Тези които ни критикуват да бяха купили 3-4 преди нас, каза Борисов.

Каракачанов поясни, че Военноморското училище , заедно с БАН правят изследователски учебен кораб, който ще струва няколко милиона лева. Напомни, че за последните 3 години и половина 4 пъти се увеличават заплатите на военните. Приключвал и ремонта на казармите в "Црънча".

Наред с танкове и артилерии правим и пътищата, каза Борисов. Стотици милиони са отделени за военните летища, каза Борисов. А Каракачанов поясни, че следващите две години ще се отделят още по 100.

Премиерът поясни, че искат да се купят хеликоптери за въздушни линейки. Борисов поясни, че при военните имало три Ми-14, които можело да се ремонтират и да се ползват за тази цел., като от думите му стана ясно, че му дават за това цена 18 млн.лева.

"Оборудването  го имаш, пилотите ги имаш", каза на свой ред Каракачанов.

"Виж как си направихме един обзор за армията последните години", каза Борисов и поясни, че са дали парии за ВМА. Днес започва толкова хубава светла седмица, че искам да се говорят само хубави неща, пожела си Борисов.

Пред очите на Борисов и Каракачанов бе пуснат и единият от танковете. Премиерът се пошегува и попита Каракачанов дали по негово време е имало климатици в МТЛБ-та.

">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай