Борисов громи ПП: Искат да счупят парламента, след тях - апокалипсис

Нека всички партии да седнем на една маса и да постъпим отговорно, призова лидерът на ГЕРБ

Борисов громи ПП: Искат да счупят парламента, след тях - апокалипсис | StandartNews.com

Чудех се много когато на правната комисия приехме предложението на ПП и Кирил Петков - техния закон. Всъщност те са си търсили повод да счупят Народното събрание. Не може да е атентат срещу демокрацията обещание, прието пред избирателите - за хартиено и машинно гласуване. 

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира решението на "Продължаваме промяната" и ДБ да излязат от парламента. Той събра спешно депутатите на ГЕРБ, а после партията свита брифинг.

"Спомнянм си как на Разпети петък приеха Изборния кодекс и на сутринта се събудихме с публикувано постановление в "Държавен вестник". Тогава нямаше такива заглавия. Да, имаше драматизъм. Вчера, след като разговаряхме с изпълнителната комисия, ние ясно декларирахме, че ако влезе този закон в пленарна зала, ГЕРБ-СДС ще иска да остане избирателния закон в чужбина. Това е означава нищо, а сега лъжат хората, че избирателите в чужбина няма да могат да гласуват", обсъди ситуацията Борисов.

Според него причина за действията на ПП е, че те си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори. "Защото апокалипсисът след тях е непоправим. Кирил и Асен го знаят, както и ДБ. Но те са приели тактиката на мълчанието.

Ние няма да се откажем нито от хартиената бюлетина, нито от машинното гласуване. Затова още преди седмица казахме - да въведем същите машини каквито са в САЩ. Защото на техния софтуер нямаме доверие. Нямаме доверие на машините на Мадуро", посочи Борисов.

"Моето предложение към колегите от другите парламентарни сили е още днес, ако искат утре или в понеделник, да се съберем пред вас, медиите, и да отворим отново темата - не само за Изборния кодекс, а и по другите важни теми. 

Вчера в Стокхолм Арбитражът осъди Финландия да плати 300 млн. евро на Газпром, като прие форсмажора на Путин за плащане на газа. Ако същият съд ни осъди и нас, ние ще трябва да платим 2 млрд. лева. Защото клаузата за газа е "вземи или плати".

Без парламент откъде ще ги вземем тези пари?", попита Борисов

"Тях ги нямаше и за Шенген. Благорадение на Рашков и ПП разградиха границата. Имаше нулева миграция у нас, което го признаха и лидерите от Европа. В момента тече разделяне между България и Румъния за Шенген. Преди две години не беше така - тогава влязохме и в чакалнята на еврозоната", припомни лидерът на ГЕРБ. 

"Направете последни усилия за връщане на здравия разум. В противен случай парламентът ще спре да работи. Дори и продължението на бюджета няма да бъде прието. Не е отговорно нас всеки ден да ни привързват към една или друга партия, а те отвън да си правят веселба", призова Борисов. 

"Флашките в една торба ги разнасяха хората на Бойко Рашков от чужбина. Какъв е контролът?

Партиите да проявят контрол. Ние сме казали - видеонаблюдение на изборите. Машинно гласуване - аз съм с две ръце за, но като в САЩ, а не като във Венецуела. 

Тази ярост - готовност да се счупи всичко заради флашките - значи те са правили далавера", каза още Борисов. 

"Върнете се към здравия разум. Изборният кодекс само е претекс", призова още той.

Лидерът на ГЕРБ разказа още, че вчера Десислава Атанасова е получила отговор за Джемкор - "договорът с компанията не е прекратен, става въпрос за 1 милиард долара. Въпреки че Кирил Петков казваше, че всичко е прекартено.

Става въпрос за батерии срещу закриването на нашите тецове", изтъкна Борисов.

И призова да се отговори на основния въпрос: "Имаме ли нагласи за правителство или ще си влизаме и излизаме без кворум? Ако е така, да кажем честно на президента. Не може те да се държат като деца на Хелоуин - лакомснтва - т.е. батерийки и туй онуй, или пакости.

Целта не е да се разберем, а да се скрият от поразиите, окито нанесоха", каза още Борисов. 

Той посочи дефицита в бюджета, риска от Арбитражно дело за газа, риска за тегленето на дългове, които ще отидат на 6-7% лихва. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай