Борислав Цеков: Улицата не може да пренаписва Конституцията

Не би трябвало председателят на ВКС да говори неверни неща, коментира юристът

Борислав Цеков: Улицата не може да пренаписва Конституцията | StandartNews.com

Когато се заговори за промяна на Конституционен модел, това са големите теми, които не се решават от мен, вас и Геле. Ние можем да имаме становище, но е нужно експертите да го обмислят. 

Това заяви юристът Борислав Цеков, който бе сред гостите в предаването "Офанзива" на "Канал 3". Той коментира някои от най-екзотичните искания, появили се по време на протестите, като например за две камари в парламента. 

"Какво ще работи у нас втората камара?", попита Цеков. И обясни, че подобна структура има в някои държави, но тя е по наследство. А втората камара е за мъдреците или аристократите /Великобритания/ или за представителите на федералните единици /САЩ/.  

Борислав Цеков коментира и искането на президентска република, което също бе поставено по време на протестите. 

"Трябва да видим какъв проблем искат да решат протестиращите с президентската република.
В България има олигархичен модел - връзкарски капитализъм - не можеш да направиш нищо без протекцията на властта. Имаме партийно кадруване, партийни калинки, рядко качествени хора се промушват на високите нива, ако нямат партийна подкрепа", каза Цеков. По думите му, ако олигархията е проблемът на България, с президентска република ще се концентрира властта в ръцете на един човек.

"Президентската република в неукрепнала демокрация означава да се предаде цялата власт в ръцете на един човек", категоричен е Цеков. Според него именно наличието на повече партии в парламента ограничава олигархичното влияние. 

Юристът коментира и изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, според когото страната ни върви към автокрация. 

"Това е твърде нелепо изказване от председател на върховно съдилище. Пълно неразбиране на процесите в обществото или злонамерено търсене на политически ефект, което един магистрат не би трябвало да си позволява", каза Цеков. 
Той посочи още, че думите му не би трябвало да се вземат под внимание, защото протака напълно законосъобразни проверки за неговото състояние, извършвани от ресорната комисия. "Дори има слухове, че си е сменил адресната регистрация. Всичко е, защото не е подал декларация, която е трябвало да подаде", каза Цеков. Според медиите, имало разминаване от около 100 000 лева между имуществото на Панов и обявените доходи, затова е проверяван от Комисията "Антимафия". 

"Когато председател на ВКС Панов трябва да олицетворява спазването на закона и уважение км институциите. А когато не го прави, това не е добре. Говори неща, които не са верни и имат политически характер. Не е работа на председателя на ВКС да ги говори", категоричен е Цеков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай