Бомбата гръмна! Местят Паметника на съветската армия

Челните сблъсъци русофили - русофоби тепърва започват

Бомбата гръмна! Местят Паметника на съветската армия | StandartNews.com

Бомбата русофили - русофоби гръмна в София. Местят Паметника на съветската армия.

Комисията по култура към Столичния общински съвет (СОС) на заседание днес прие доклад, с който възлага на кмета на София да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия", който е държавна собственост, от Княжеска градина и да разположи скулптурните фигури и барелефи в Музея за изкуството от периода на социализма към Националната галерия или върху друг подходящ терен извън централната градска част на София, предаде "Труд".

В доклада е записано, че се изисква от областния управител на София да "предприеме всички необходими фактически и правни действия" по преместването на паметника.

Още през март 2020 г. общински съветници от групата на "Демократична България" в СОС внесоха доклад до председателя на Съвета с предложение за преместване на паметника, който така и не беше придвижен в комисиите на Съвета до днес. Предложението бе подкрепено от общинските съветници от групите на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС, колегите им от групата на "БСП за България" напуснаха залата, а Димитър Антов от "Патриоти за София" не участва в гласуването.

В доклада от 2020 г. общинските съветници от ДБ посочват, че монументът "Паметник на Съветската армия" е опасен за живота и здравето на посетителите на Княжеската градина. Собственикът, в лицето на областния управител (българската държава), не полага грижи за монумента, поради което последният създава опасност за множеството ползватели на градината. Редовно се случват инциденти с падане на облицовъчните плочи. Водена е дългогодишна кореспонденция между Столична община, район "Средец", областния управител и Министерството на културата относно компетенциите по управление и поддържане на монумента, като през годините на спорове между ведомствата за него не е полагана необходимата грижа, пише в доклада от 2020 година.

Там е посочено още, че монументът се приема спорно от жителите и гостите на София. За мнозина - жертвите на репресиите на комунистическия режим и техните близки, той е обиден и представлява издевателство над паметта на нацията ни.

"Освен от българския законодател, този човеконенавистен режим е осъден и от Европейския парламент чрез резолюцията "Европейската съвест и тоталитаризма", приета през 2009 г., която "решително и недвусмислено осъжда всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими", отбелязват още вносителите.

Предстои утре докладът за преместването на паметника да бъде разгледано и от Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай