Бобева готова с промените в Закона за обществени поръчки

Бобева готова с промените в Закона за обществени поръчки | StandartNews.com

София. Промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) са готови и другата седмицаще започне междуведомственото съгласуване. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева след срещата си с членове на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България.

„Темите и въпросите, които поставиха жените предприемачи съвпадат с първите ни стъпки", отбеляза г-жа Бобева и даде пример именно със ЗОП и разширяването на достъпа на малките и средни фирми до обществените поръчки.

По време на срещата бяха дискутирани и проблеми свързани с търговския режим, подпомагането на българския износ, намаляването на административната тежест. "В края на другата седмица ще сме готови и с първите режими и административни правила, които ще отпаднат и намалеят. Всеки месец ще готвим такъв пакет. Това е в съответствие с исканията на малкия и на средния бизнес", каза вицепремиерът. Тема на разговор бяха още професионалното образование, приватизацията и следприватизационния контрол. Един от наболелите проблеми, който беше поставен е и за взаимоотношенията на малкия и среден бизнес с големите търговски вериги. „Този въпрос предстои да бъде дискутиран", подчерта Даниела Бобева.

По отношение на Закона за инвестициите вицепремиерът отбеляза, че е възложила на Агенцията за инвестиции да направи оценка на въздействието на закона. „Очаквам от тях този анализ, както и идеи и предложения на различните организации, за да дискутираме след това промени", добави г-жа Бобева.
На въпрос на медиите за ресорите, разпределени между вицепремиерите, Даниела Бобева обясни, че за първи път се въвежда функционално разпределение. „Не е важно кой вицепремиер за кое ведомство отговаря, по- скоро компетентността е важна", обясни зам.-министър-председателят.

„Изключително сме доволни, разговорът беше много ползотворен", каза след срещата председателят на Клуба на жените предприемачи и мениджъри в България Мариана Печеян. Тя изтъкна, че от клуба са изпратили предложения за промени на близо 12 закона, които според тях са най- важните за развитието на индустрията, за отварянето на външните пазари и за инвестициите. Г-жа Печеян отбеляза, че е необходимо по- ефективно използване на администрацията. „Наблегнахме на индустриализацията в държавата. Това е важно, за да тръгне България напред, да се увеличат приходите и да има разходи в социалната сфера, в образованието, в здравеопазването", каза още г-жа Печеян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай