Близнашки: Страната се нуждае от силно политическо правителство

Близнашки: Страната се нуждае от силно политическо правителство | StandartNews.com

София. "Мисля, че е време за точка. Разбира се, вариантът с многоточието не трябва да се зачерква изцяло, защото политическата конюнктура след последните избори е много сложна и това създава затруднения за образуване на правителство. Но аз съм категоричен, че страната се нуждае от силно политическо правителство", заяви пред БНТ служебният министър-председател Георги Близнашки.

Той добави, че очаква в средата на следващата седмица да се възложи проучвателен мандат.

"Лично моето мнение е, че или ще имаме успешен първи мандат, или няма да имаме правителство въобще. Моето лично желание и внушение към основните политически сили е да постигнат съгласие, да намерят допирните точки на компромиса и някъде към 10 ноември да имаме съставено правителство", каза още Георги Близнашки.

"Аз много съжалявам, че актуализацията на бюджета не беше направена в края на мандата на предходното Народно събрание, защото това създаде огромни затруднения в работата на служебното правителство. Ние много често буквално изстисквахме бюджета, за да намерим средства за извънредните ситуации, пороите и наводненията, респективно справянето с последиците от тях.

"В началото на август над 80% от средствата в държавния бюджет, предвидени за публичната администрация, вече бяха изразходвани. Като се добавят и съкращенията, които бяха направени в последния момент – поредните 5%, с които се осигуриха тези 200 милиона помощ за здравната каса, държавната администрация буквално се задъхва. Не мисля, че сме изразходвали крупни суми. Всъщност средствата, които използвахме, бяха минимални. Заварихме бюджета на фонда за преодоляване на последиците от бедствията и авариите буквално изпразнен. Там веднага отидоха едни 50 милиона. До последно сме се опитвали да отговорим на потребности, които са от жизнено важно значение", каза още премиерът.

Близнашки подчерта необходимостта от бърза развръзка по казуса КТБ в кратък отчет за работата на служебното правителство. "Ако се снеме тайната, това ще предизвика доста сътресения в политическия ни елит", подчерта той.

По думите му Цветан Василев най-сетне трябва да се върне в България и да разкаже цялата истина за КТБ. "Той трябва да прояви отговорност и към хората, които са му се доверили, поверявайки средствата си в КТБ, така и към цялото общество", каза служебният министър-председател.

Сред най-важните задачи, свършени от служебното правителство, Близнашки посочи провеждането на честни и легитимни избори, внасянето в Народното събрание на проекта за актуализация на бюджета и възстановяването на нормалния диалог с еврокомисията.

"Изпълнили сме 90% от поетите ангажименти. Този процент можеше да бъде по-висок, ако не се опираше до неща извън прерогативите на правителството, заяви Близнашки.

По отношение на нападките към служебното правителство, че правят чистка в държавната администрация Близнашки коментира, в никакъв случай не може да става дума за чистка. По думите му освободените ръководни кадри в държавната администрация са не 400 както се твърди, а 218. Останалите си били тръгнали сами.

"Правителството Орешарски" не си даваше сметка до каква степен хората не искаха те да управляват. Аз всеки ден в годината на протестите съм бил на улицата", каза Близнашки в коментар за грешките на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай