Близнашки се срещна с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика

Близнашки се срещна с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика | StandartNews.com

Премиерът: Проектите за превъоръжаване и модернизация на армията да бъдат обвързани с повишаване на иновационния капацитет на военната индустрия

България ще положи всички необходими усилия за изпълнението на ангажиментите си като ефективен член на НАТО, каза премиерът проф. Георги Близнашки на среща с помощник-генералния секретар на НАТО по отбранителната политика и планиране Хайнрих Браус. Висшият представител на Алианса е на посещение у нас за участие в Индустриалния форум, който събра в София представители на българската отбранителна индустрия, академичните среди и на агенциите на НАТО, информират от пресцентъра на Министерски съвет.

Министър-председателят подчерта традициите на страната ни във военното обучение и високия професионализъм на българските военнослужещи, които успешно изпълняват съвместни мисии с колегите си от НАТО. България разполага с високо мотивирани и квалифицирани специалисти, но има нужда от подкрепа за повишаване на способностите и за по-висока съвместимост с партньорските армии, подчерта проф. Близнашки.

Според Хайнрих Браус, ситуацията в Украйна и в Близкия изток значително повишават необходимостта от сигурност и стабилност в Югоизточна Европа и в Черноморския регион и страните от НАТО предприемат необходимите действия за укрепване на колективната сигурност. Браус изрази задоволство от наличието на политическа воля за укрепване на отбранителния капацитет и даде висока оценка на напредъка в процеса на трансформация на българските Въоръжени сили. Постепенното нарастване на разходите за отбрана, при правилно управление и планиране, ще доведе до балансирано повишаване на способностите на въоръжените сили, беше подчертано още по време на срещата.

По отношение на вариантите за модернизация и превъоръжаване на армията министър-председателят коментира, че е необходима дългосрочна визия за повишаване на съществуващите и придобиването на нови способности, а проектите трябва да бъдат обвързани с подобряване и развитие на иновационния капацитет на българската военна индустрия. В този процес България ще разчита на силна експертна и техническа подкрепа на партньорите от Алианса, каза още премиерът Георги Близнашки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай