Четвъртък,

Близнашки: Няма прахосана стотинка от разходите на служебното правителство

От: Failed to load user -
1580
Близнашки: Няма прахосана стотинка от разходите на служебното правителство
A
A
A

София. "Няма нито една прахосана стотинка от разходите от служебното правителство", заяви проф. Георги Близнашки, премиер от служебния кабинет, по време на парламентарния контрол в НС във връзка с обявени процедури за обществени поръчки в края на мандата на служебното правителство, пише "Фокус".

"Заварихме един продънен бюджет с дефицит от 1,2 млрд. лева. По тази причина се наложи преструктуриране на централния бюджет бюджет за животоспасяващи операции", заяви проф. Близнашки. Близо 117 млн. лева допълнително са отпуснати за министерствата, стана ясно от думите му.

"За осигуряване на съфинансиране по ОП „Транспорт" са отпуснати близо 15 млн. лева. За разплащане на дейности по инфраструктурни проекти - 11, 5 млн. лева, които не са били разплатени от предходното правителство", посочи проф. Близнашки. „Няма нито една прахосана стотинка от разходите от служебното правителство". Няма от какво да се притеснявам, действали сме в рамките на закона", подчерта той. "Където сме могли, сме помогнали", каза още проф. Георги Близнашки.

По повод политическата чистка в парламента Близнашки заяви: "Всичко на всичко бяха уволнени 218 души от цялата държавна администрация, която наброява няколко десетки хиляди души. Никаква чистка не е направена, защото тепърва промените предстоят". "От всички тези 218 ръководители на дирекции, областни управители, около 20% от тях са напуснали по собствено желание. Без изключение на мястото на освободените от длъжност, са назначени хора с доказан опит. Всичко това се наложи, защото една година се извършваше мащабна чистка от Пламен Орешарски", заяви Близнашки.

Във връзка с уволнените 17 от 28 областни управители Близнашки поясни, че тези решения са съобразени с един критерий и той съответства на изборите за Европейски парламент. "Прескочихме числото от предварително набелязаното по простата причина, че се оказа, че някои от тях са в партийни листи", допълни той.

"Назначенията, които направихме, са на подготвени хора, професионалисти, които много добре се справиха", коментира подмяната на кадри в държавната администрация и кой стои зад уволненията и назначенията Близнашки. "Истината е, че сме се стремели да издирим и назначим изявени интелектуалци, които се ползват с доверие и авторитет. Тези хора наистина се справиха със задачата да организират честни избори", заяви Близнашки. "Що се отнася до администрацията – съхранихме изключително много хора в сравнение с предходната администрация. Запазихме твърде много хора и може би това е моя личен грях що се отнася до политическото ми минало", каза още Георги Близнашки.

В отговор на въпрос от народен представител министър-председателят подчерта, че служебното правителство с нищо не е надвишило своите правомощия при разработването на Националната програма "България в НАТО и в Европейската отбрана 2020". "От Народното събрание зависи дали ще имаме съвременна и боеспособна армия, която да реализира мисията си за защита на страната и да изпълнява съюзните ангажименти на България", посочи премиерът. Той припомни, че Националната програма беше разработена именно на основата на работния документ "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана", който зададе основните положения за бъдеща модернизация и превъоръжаване на българските Въоръжени сили. Премиерът беше категоричен, че Националната програма е изключително важна за бъдещето на Българската армия и апелира народните представители за отговорно отношение и внимателен поглед върху положенията в стратегическия документ.

В реплика от парламентарната трибуна на свой ред лидерът на ДПС Лютви Местан отправи своята критика към Близнашки: "Вие просто бяхте една маша, зад претенциите ви на конституционалисти, извира фигурата на най-слабият служебен премиер и най-слабият премиер в историята на България". "Имате претенцията, че сте конституционалист и точно в тази ваша претенция е парадоксът. Служебнията кабинет работи в отсъствието на парламент и не е негова работа да провежда мащабна политическа чистка", заяви Местан. "С тези действия дискредитирахте и президента Росен Плевнелиев", заяви Местан.

"Очакваме в петък да имаме политическо правителство, избрано от Народното събрание", каза Близнашки на брифинг пред парламентарни репортери. Министър-председателят прогнозира трудни първи месеци на новия кабинет, заради тежките проблеми с дълго отлагани решения. "На практика управлението на кабинета "Орешарски" беше една загубена година, реформите са крайно необходими и някои от тях ще бъдат болезнени", коментира проф. Близнашки, който изрази надежда НС "да се върне към онзи дух на смирение, който демонстрира на първото си учредително заседание".

Близнашки заяви подкрепата си за бъдещото управление. "Тази подкрепа е необходима в името на общата ни кауза като нация да разчистим пътя към едно добро бъдеще и към нормален и устойчив ритъм на развитие", каза премиерът от служебния кабинет.

Министър-председателят отчете близо 100% изпълнение на ангажиментите на служебното правителство. "Работихме енергично и се справихме убедително с нашите функции и правомощия", отговорно заяви той в коментар за работата на ръководеното от него правителств, като подчерта успешната организация на парламентарните избори през октомври. "Заедно с това обаче решихме редица проблеми, осигурихме добре работеща администрация и заложихме редица инициативи, които ще бъдат предмет на внимание на Народното събрание, ако има воля от страна на новото правителство", заяви премиерът.

Проф. Близнашки допълни, че се очаква до края на месец ноември да бъдат възстановени първите спрени плащания от ЕК по ОП "Околна среда". „Направихме нещо свръх нашите сили – възстановихме доброто име на България и с всички свои начинания потвърдихме оценката за кабинета като проверопейски. Оценката за служебното правителство не може да бъде друга, освен положителна", коментира още проф. Георги Близнашки.

В отговор на журналистически въпрос премиерът напомни, че дейността на служебното правителство не може да се свежда единствено до организацията и произвеждането на изборите. "Никой не можеше да предвиди бедствията в страната и техните последици и немалка част от усилията на правителството, особено в началото на неговата работа, бяха посветени на тези проблеми и с цената на извънредни разходи от бюджет, който вече беше изчерпан", посочи проф. Близнашки. "Предишното правителство си затвори очите и не предвиди дори минимално необходимите средства за справяне с болестта "син език" по животните, които можеха да спрат тази зараза още в самото начало", припомни още премиерът по повод критиките към служебния кабинет за извършени от него извънредни разходи.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички