Събота,

Близнашки: Чистка няма да има

От: Администратор -
3532
Близнашки: Чистка няма да има
A
A
A

Орешарски освободи всички зам.-министри, канят отново част от сегашните

Вторият ешелон във властта си тръгна с бившия премиер Пламен Орешарски. В последния си работен ден той е освободил всички заместник-министри, тъй като са част от политическите кабинети и е "редно да си тръгнат с останалите", обясниха от "Дондуков". Късно вечерта във вторник се появи информация, че новият служебен министър-председател проф. Георги Близнашки има намерението да направи подобна чистка. Той обаче отрече.

"Няма да прибягваме към никакви чистки или прояви на реваншизъм", обеща служебният премиер Георги Близнашки. Но уточни, че всички замесени "в корупционни скандали или тези, които проявяват политически пристрастия, ще трябва да се разделят със своите постове".

Междувременно станаха ясни и част от новите зам.-министри. В Министерството на вътрешните работи влиза Филип Бунев. Лидия Нейчева, която бе зам.-министър и в кабинета "Райков", също се връща на поста в здравното ведомство. В сряда стана ясно още, че Йорданка Чобанова ще стане заместник в двете строителни министерства. Началник на кабинета ще е Петя Тянкова, а за пресцентъра във ведомството ще отговаря Мария Андонова. От тримата зам.-министри на транспорта със сигурност в екипа на министър Ангелкова остава Георги Тодоров, който обаче вече няма да отговоря за информационните технологии и съобщенията, а за четирите вида транспорт, научи "Стандарт". Зам.-министърът по еврофондовете Петър Киров се връща на работа в ИА "Морска администрация". За зам.-министър на съобщенията ще бъде привлечен нов експерт, коментираха запознати.

На церемониите по сдаване на властта новите министри само обявяваха структурата и броя на заместниците си, но без да обявяват техните имена. "До 4-5 дни ще бъде решено с кои от зам.-министрите в Министерството на околната среда и водите ще продължим да работим в екип", съобщи пък служебният министър Светлана Жекова при встъпването си в длъжност. Служебният министър на финансите Румен Порожанов успокои, че не идва с реваншистки намерения и засега е ясна смяната на един заместник-министър, без да уточнява кой. Заедно с кабинета са освободени и зам.-министрите на земеделието, така че ще има нови хора на техните позиции, съобщи новият аграрен министър Васил Грудев. Той заяви, че до два дни ще обяви кои ще са заместниците му.

Вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков обяви, че следващата седмица ще представи екипа си. По информация на "Стандарт" на тези постове са поканени Румяна Георгиева, експерт по трудови и осигурителни отношения в КРИБ и Петя Евтимова, бивш зам.-министър на образованието по времето на ГЕРБ.

В министерството на икономиката и енергетиката в сряда не беше ясно ще остане ли на поста си някой от сегашните заместник-министри.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички