Бизнесът влиза в правителството

Бизнесът влиза в правителството | StandartNews.com

Назначават до петък 38 заместник-министри

София. Хора от бизнеса, неправителствените организации и президентската администрация поемат втория ешелон във властта. Очаква се от днес да започне назначаването на 38 зам.-министри в кабинета "Близнашки".

Голяма част от тях са експерти, извадени от бизнеса. Премиерът и министрите са заложили на хора, които познават добре проблемите в отделните сектори и ще разчитат на тях за тяхното разрешаване. Очаква се в министерствата на финансите, на икономиката и енергетиката, на земеделието и храните, на труда и социалната политика и на транспорта и съобщенията да бъдат назначени по трима заместници. Това е така, тъй като това са приоритетните министерства, в които има най-много работа за вършене. Трима съветници ще има и вицепремиерът Илияна Цанова, която отговаря за еврофондовете. Помощниците й ще отговарят пряко за трите най-големи програми от ЕС.

Във втория ешелон ще влязат и хора от администрацията на президента, които са доказали своите способности и експертиза. Очаквано министрите запазват и някои от заместниците от кабинета "Орешарски". Става въпрос за хора, които нямат изявени партийни пристрастия и чиста биография, обясниха от "Дондуков" 2.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай