Бившите царски юпита за номинацията на Василев: Той е реформатор

Важният разговор предстои, каза Милен Велчев. Трябва диалог, за да бъдат подкрепени политиките, посочи Пламен Панайотов

Бившите царски юпита за номинацията на Василев: Той е реформатор | StandartNews.com

Важният разговор предстои. Това заяви пред Нова тв бившият министър на финансите Милен Велчев от кабинета "Сакскобургготски" по повод предложението на Слави Трифонов за бъдещ кабинет, в който министър председател да е Николай Василев, който бе министър и вицепремиер в два кабинета на НДСВ.

В ефира на Нова тв гостуваха царските юпита - Милен Велчев, преподавателят по право и вицепремиер на НДСВ проф. Пламен Панайотов, а с видеовръзка се включи и бившият зам.министър на финансите Красимир Катев.

Ще са нужни много разтовори, дебати, диалог с другите политически сили, посочи Панайотов. .

„От една страна може да се каже, че Слави Трифонов прави доста смел ход. Той казва: „Аз поемам изцяло отговорността”. От друга страна обаче той поставя пред себе си и пред ИТН едно изключително голямо предизвикателство. След като заявяваш, че с никого не си консултирал предложения кабинет, това означава от тук насетне, когато очакваш неговата подкрепа, първо да увеличиш много диалогичността с всички политически сили. Ти трябва да убедиш мнозинството в парламента, че предстои да се реализират политики, които обществото очакват, за да се стигне до подкрепа на правителството. Очакваме да видим дали това ще се случи”, каза проф. Панайотов.

И допълни: До 31 октомври трябва да бъде внесен в парламента законът за бюджета, той отразява всички политики във всички сектори. За Плана за възстановяване, който трябва да отразява политиките за подобряване на живота на хората, също трябва консенсус. Всичко това не може да стане без дебати, без разговори, без диалог, каза Пламен Панайотов.

„Бях доста изненадан от изказването на г-н Слави Трифнов.  Едва ли лидерът на ИТН си прави илюзия, че кабинетът може да получи подкрепа в парламента, без да се проведе разговор с партиите, които биха го подкрепили. Не чух никоя формация да заявява, че иска да участва в правителството със свои министри. Всички говорят, че за тях от първостепенно значение са политическите им идеи”, каза Велчев.

Бяхме приятели с Николай Василев още от Лондон, преди да се върнем в България. Той бе най-реформаторски настроеният политик, когото познавам, каза Милен Велчев.

"Не смятам обаче, че ревизията ще е основният фокус на новото правителство”, каза още той.

Ако попитате всеки непредубеден представител на българския бизнес, той ще ви каже, че най-свободен се е чувствал по времето на НДСВ. Аз съм работил с трима от предложените министри, те се ангажират с каузи, но трябва да им се даде подкрепа, допълни Панайотов.

Това са хора, които вече са имали възможност да участват във властта и никой не ги е обвинил в непочтени действия, коментира Велчев за номинациите в проектокабинета на Слави Трифонов, сред които са и бившият зам.министър на финансите Любомир Дацов, Ради Найденов и други.

Бях приятно изненадан като чух за номинацията на Николай Василев, познавам го от 40 г., знам кариерата му. Той винаги е бил чист и енергичен човек с активна позиция, каза Красимир Катев, бивш зам.министър на финансите. Василев има силна коалиционна култура, намира път към различните гледни точки, допълни той.

За мен бе малко неочаквано обявяването на кабинет само ден след изборите, мислех, че ще се оставят вратички за преговори, очаквам да има такива, заяви още Катев.

Ради Найденов /предложен за вицепремиер и министър на външните работи/ също е изключителен професионалист, дипломат от кариерата, посочи Пламен Панайотов.

Можем много да спорим успешно или не е било правителството на НДСВ, хората вече са си направили изводите. Тогава подписахме договорите за членство с ЕС, вдигнахме рейтингите и доходите. Ако бъдат използвани успешните кадри и на НДСВ, и на Тройната коалиция, България може само да спечели от техния опит, каза Милен Велчев.

За назначението на Бойко Борисов по царско време Велчев коментира, че то е било най-малко случайното. Борисов се е познавал със Сакскобургготски, допълни той. Борисов бе част от управлението и то в ключово министерство, допълни Пламен Панайотов. Но не това е важното - важното е да се научим да се държим като общност за защита на националните интереси, каза още Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай