Бивш политик ни бръкна в здравето, чака ни скъпа и студена зима

Планът на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа

Бивш политик ни бръкна в здравето, чака ни скъпа и студена зима | StandartNews.com

Планът на Европейската комисия няма да реши проблемите с газа. Миналата година ЕС е внесъл от Русия 167 млрд. куб. метра, от които - 146 млрд. от тръбопроводи и 13 млрд. - втечнен газ. Дори да се откажем от тези 15% - около 40 млрд., остават над 120 млрд., които няма откъде да бъдат взети", заяви пред БНТ бившият енергиен зам.-министър Явор Куюмджиев.

"Имаме "Северен поток", имаме преносната мрежа през Украйна, имаме и "Турски поток". Там не се намалява нищо, обратното - увеличава се капацитетът заради по-високите заявки на Унгария. През украинската мрежа има два клона - Полша и Словакия. Полският клон е затворен заради санкциите, словашкият работи наполовина заради отказа на Украйна да използва половината капацитет", описа сегашната ситуация Куюмджиев.

По думите му европейците сами си причиняват мъки с газа, а логиката да сменим основния си доставчик на ресурси е лишена от смисъл.

"В днешно време "Булгаргаз" или който и да е друг регистриран търговец може да отиде при който и да е търговец и да си купи газ. Това се и случва - европейската солидарност доведе дотам, че всеки хукна по света да се оправя сам. В България с нашите 3.5 милиарда - милиард имаме от Азербайджан, другите два милиарда трябва да ги намерим отнякъде. Къде? Как ще се конкурираме с Германия, Италия", попита експолитикът.

По думите му няма да има "общи доставки" на газ, тъй като свободният втечнен газ е много ограничен. Катар като най-голям износител има само 20 млрд. куб. метра свободно количество, уточни Куюмджиев.

"Няма как да се сключи обща сделка. Кой е този, който ще достави 120 млрд. куб. метра, ако се откажем от руския газ? Няма такъв производител в света", категоричен е той.

Куюмджиев заяви още, че в Азербайджан, Алжир, Катар и други големи производители вече нямат свободен газ, след като редица световни лидери са се изредили да ги посетят.

"Ще цитирам Милен Керемедчиев - доскоро си мислел, че тази зима ще бъде просто много скъпа. Май започва да изглежда, че ще бъде много скъпа и много студена. Ще плащаме много при за почти никаква енергия и отопление", подчерта Явор Куюмджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай