Битка срещу Нинова, ще атакува ли Радев бившия си съюзник

Радев дава заявка към лявото пространство, но да не е заявка към БСП

Битка срещу Нинова, ще атакува ли Радев бившия си съюзник | StandartNews.com

В служебното правителство има лица, които са умерени като стил, като премиера Гълъб Донев, външния министър Николай Милков. Но има и хора, които бяха яростни пера по време на предишното правителство - като Димитър Стоянов. Това коментира в интервю за БНТ социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

В този кабинет виждаме три групи. Едната е, като че ли в доста сериозна опозиция на сегашното ръководство на БСП - министри или опозиция, или икономическият министър, който беше уволнен от ВМЗ-Сопот, каза Димитрова.

Радев дава заявка към лявото пространство, но да не е заявка към БСП. Социоложката смята, че президентът не би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и сегашното ръководство.

Другите крила са съветници на президента Радев, повече или по-малко известни, както и фигури, които са експертни.

"Тук не става дума просто за битка, срещу г-жа Нинова, по-далечната проекция е да се даде едно по-широко покритие и друг тип представителство на това пространство, друг политически израз на цялото ляво русофилско пространство. Доста по-предпазлив е този път, но много амбициозен. Президентът е доста балансиран, има няколко крила, но заявката е за бъдеще доста по-амбициозен и глобален политически проект. Мисля, че тук политическите партии трябва да са доста внимателни, ако искаме да си устоим парламентарната демокрация", сподели Боряна Димитрова.

Боряна Димитрова,Алфа Рисърч, кадър БНТ

Създаването на служебни кабинети на често в последната година и половина създава възможност на президента все повече да влияе в политиката и това в дългосрочен план може да доведе до отслабване на партийната система. Според Димитрова партиите трябва да са готови за това в политическите си битки.

"Президентът би трябвало в тази ситуация да играе ролята на балансьор, на умиротворител. От друга страна, когато с тези служебни правителства и с фигурите, които подкрепя, влиза все пак в определен вид конфронтация с политическите субекти, стои един много сериозен въпрос. Не вървим ли по този начин към едно отслабване на партийно политическата система? Не е тайна, че има разклатено доверие към партиите и ако това продължава ние можем да преминем лека, полека към заявка за друга формула", коментира Димитрова.

Важно е партиите да се откъснат от своя наивитет и ясно да очертаят къде е политическото партийно пространство и къде е пространството, в което действа президентът. Едно съсредоточаване на властта в един човек, който и да е той, е доста рисково, каза тя.

България е една от малкото страни, в които има служебен кабинет. Замисълът по Конституция е, когато има остро политическо противопоставяне, когато има блокаж в парламента - основната му задача е да проведе едни честни избори и да балансира политическите страсти. Но на практика в България видяхме миналата година как служебното правителство даде старт на една нова политическа сила и само за няколко месеца успя да се превърне в първа политическа сила, партнирайки си с президента Радев. Той тогава каза: " Ако имахме повече министри като Петков и Василев, България би била друга". Те казаха: "Нашият президент, това е президентът Радев". Година по-късно нещата стават по-различни в отношенията между тях, припомни Боряна Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай