Бинев: Нужни са нови медичи (ОБЗОР)

Бинев: Нужни са нови медичи (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутатът Слави Бинев няма да подаде оставка като шеф на парламентарната комисия по медии и култура. Но анонсира, че приоритет в работата му ще бъдат изработването на закон за меценатството и повече средства от европейските фондове за културни проекти. Бинев даде нарочна пресконференция в парламента заради реакцията срещу него от страна на интелектуалци. "Не свиря, не пея и не стихоплетсвам", каза депутатът пред медиите. Но припомни, че като евродепутат пръв е повдигнал в Брюксел темата за свободата на словото в България и се зарече, че ще продължи да работи срещу зависимостта на българските медии от икономически, политически и други кръгове.

Бинев отбеляза, че ключов момент от работата на комисията по култура в парламента ще бъде изработването на качествен закон за меценатството, както и привличането на повече средства по европейските програми в областта на културата. Председателят на културната комисия се ангажира и за по-ниска данъчна ставка за културата като лансира идеята за ДДС от 7 процента.

"От Патриотичния фронт сме хора с достойнство, човекът, който ме е препоръчал за този пост, е Валери Симеонов и ако той каже, че трябва да подам оставка - ще се съобразя с партийната дисциплина", каза Бинев. Той намекна за чисто политически натиск върху него. "Ако Орхан Исмаилов и областният управител на София си подадат оставките, аз в знак на солидарност ще го направя една секунда след тях", отбеляза Бинев. Като председател на комисията по медии и култура в парламента той ще инициира към нея създаването на Обществен съвет. Поп звездата Кристина Димитрова бе в парламента, за да защити позицията на депутата от ПФ. "Познавам Слави Бинев като изключително честен, изключително точен, много ерудиран, с изключително възпитание и най-важното - е човек бизнесмен. Аз искам на този пост да бъде именно такъв човек - бизнесмен, който да разбира от финанси", каза Димитрова пред журналисти. По думите й ако получи покана да участва към Обществения съвет към комисията по култура, тя ще се включи в него. "Като човек, който вече 30 години съм на сцената, знам точно как стоят нещата в кухнята на нашия бранш и мога да стоя като експерт от страна на музикалния шоу бизнес", каза Кристина Димитрова.
Бинев свиква първото заседание на комисията по култура този четвъртък, когато ще бъде разгледан проектът за държавния бюджет за 2015 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай