Безработните с 40 000 по-малко

Безработните с 40 000 по-малко  | StandartNews.com

С 40 000 по-малко са регистрираните безработни от началото на 2015 г. към края на октомври. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БНТ.

"Разчитаме Народното събрание да подкрепи увеличаване на минималната работна заплата за 2016 г. на 420 лв., включително и минималните осигурителни прагове. В момента 312 915 души са регистрираните безработни. Над 3 млн. души са заетите в България. 80 000 са дневните договори от 20 юли.-това са хора, които вече са с осигуровки. Около 3 млн. души от сивата икономика са минали на светло с въвеждането на тези договори", каза Калфин.

Намаляване на безработицата е основна цел сред приоритетите в бюджет 2016 г.

Бедните без пакети с храна за Коледа

Фирми обжалват търговете за доставка на продуктите

Близо 265 000 бедни домакинства и самотно живеещи хора няма да получат безплатни хранителни пакети преди Коледа. Това най-вероятно ще се случи в началото на 2016 г. Причината са обжалванията на фирми доставчици на храните в търговете, обявени от Агенцията за социално подпомагане (АСП). "От общо 21 продукта по 14 текат обжалвания, за които очакваме становището на КЗК", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалното подпомагане Ивайло Калфин.

Той не е оптимист, че ще може преди Коледа пакетите с храни да тръгнат към нуждаещите се, защото след произнасянето на КЗК е нужно време избраните фирми да доставят продуктите в складовете на БЧК и там те да бъдат препакетирани. АСП очакваше раздаването на хранителните помощи да започне още през ноември. От тази година финансирането на операцията е от новата европрограма "Фонд за подпомагане на най-уязвимите", по която Брюксел отпусна 100 млн. евро до 2020 г. Досега храните се финансираха от фонд "Земеделие". Получатели са хората, които ползват енергийни помощи. С обществени поръчки преди месец бяха избрани 43 фирми доставчици, предимно български производители. Всеки пакет ще съдържа 21 вида храни за около 100 лв. с ДДС - зеленчукови, месни и рибни консерви, компоти, олио, брашно, ориз, леща, фасул, бисквити, макаронени изделия и др.

Догодина социалното министерство ще затегне контрола при отпускането на социални помощи, обяви вицепремиерът Калфин. Готви се ново законодателство, като целта е трудоспособните българи, които сега са на социално подпомагане, да бъдат включени в работа. Така ще разчитат на доходи от труд и няма да са зависими от помощи.
Мила Кисьова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай