Без анонимни сигнали в антикорупционния закон

Без анонимни сигнали в антикорупционния закон | StandartNews.com

Анонимните сигнали трябва да отпаднат в новия антикорупционен закон. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред  БНТ. Според него с анонимен сигнал може да се цели дискредитирането на един политически опонент.

"Този законопроект не мина на първо четене в пленарна зала. Сега предстои вторият законопроект да бъде внесен в парламента. Има корекции, които бяха направени, защото винаги остава съмнението, че с анонимни сигнали може да има злоупотреба", разясни Цветанов.

И допълни: "За да има пълна гаранция, че няма да има политическа репресия към политическия опонент, което е патент на БСП лява България, направихме така че в законопроекта да залегне възможност не изпълнителната власт да назначава органа на управление на тази комисия, а да бъде парламентът. Това е една допълнителна гаранция, че действително парламентът ще е този, който ще назначи председателя, а той да направи предложения за неговия екип".

ГЕРБ вече има свой кандидат за президент, той е част от структурите на партията, но името му ще бъде обявено публично най-вероятно чак през септември,  стана ясно от думите на втория в ГЕРБ.

Темата с антикорупционния закон коментира и евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова. "Почти няма държава, която има такъв специализиран закон - има си наказателно производство, има си други органи, спец. съд и прокуратура. Сега ще правим още една администрация, още един орган, който трябваше да се назначава от правителството, сега ще го избира мнозинството в един парламент, което също не е гаранция, че това е закон за политическа употреба", каза тя.

" Не е добре всичките тези агенции и за конфликт на интерес, и за отнемане на незаконното имущество да ги свървате в един закон и до голяма степен да ги обезличавате, отнемайки им правомощията. Това го няма също в Европа", смята Йотова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай