Бас за еврокомисар Кристалина или Сергей

Бас за еврокомисар Кристалина или Сергей | StandartNews.com

Георгиева трябва да е дипломат №1 на ЕС, обяви Улрике Луначек. Юнкер номинирал Станишев за имиграцията

Два варианта от Брюксел до София, от ПЕС до ЕНП коментират наши и чужди дипломати. От няколко дни вървят облози в България и Белгия, а вчера бас в парламента предложи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни. Искате ли да се обзаложим?", каза Генерала.

Почти сигурно е, че страната ни ще има ресор "Външна политика" или новия сектор в Еврокомисията - "Имиграция". Соцлидерът Сергей Станишев е получил неофициално номинация за първи комисар по имиграцията в ЕС от бъдещия шеф на Еврокомисията Жан Клод Юнкер (ЕНП). Това е станало по време на преговорите между ПЕС и ЕНП в края на юни в Брюксел, потвърдиха високопоставени източници от Европарламента.

Десният Юнкер е направил компромис с програмата си и е поискал нов ресор в ЕК заради имигрантската вълна. Тя пък е важна част от програмата на ПЕС, чийто лидер е Станишев. "Не мога да коментирам", заяви лаконично соцлидерът пред "Стандарт" в четвъртък по повод номинацията на Юнкер. Той уточни, че въпросът е извън обсега му. Вчера обаче Бойко Борисов обяви в парламента новината за новия пост на соцлидера.

"Във вторник групата на социалистите и социалдемократите (S&D) ще изслушаме Жан Клод Юнкер", коментира Станишев пред "Стандарт". Но отказа да потвърди, че ще приеме номинацията да стане първият еврокомисар по имиграцията в ЕС. Самият Юнкер пък призова страните членки да предлагат повече жени за еврокомисари. Номинация да стане Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността получи вчера Кристалина Георгиева. Доверие за поста външен министър на ЕС й гласува заместник-председателката на Европейския парламент Улрике Луначек. "Георгиева би била най-подходяща", заяви Луначек пред австрийската информационна агенция APA. "Тя изигра отлична роля за хуманитарната помощ, за която беше отговорна, и в този свят тя се чувства у дома си", допълни евродепутатката. "Върховният представител на ЕС по външната политика не може да промени липсата на единство сред страните членки. Това, което той или тя може да направи, е да има повече кураж да дава насоки на държавите членки", коментира още зам.-шефката на ЕП.

Премиерът Пламен Орешарски ще номинира българския еврокомисар в Брюксел на 16 юли. Той неведнъж е оценявал положително работата на Кристалина Георгиева. Ако Станишев стане еврокомисар по имиграцията, това ще обърне политиката ни по отношение на евентуални бежански вълни, коментират в Брюксел.

Курумбашев влиза в ЕП

Петър Курумбашев ще стане евродепутат веднага щом соцлидерът Сергей Станишев бъде избран за еврокомисар по имиграцията, коментираха неофициално източници от Брюксел. По тази причина при разпределянето на местата на българските евродепутати в ресорните комисии Станишев е бил разпределен в комисията по енергетика. Това било направено, за да може след това безпроблемно Курумбашев да заеме мястото си в силния си ресор, коментираха запознати. Бившият кукувец беше два мандата в енергийната и екокомисията на родното НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай