Бареков прави Коалиция на желаещите

Бареков прави Коалиция на желаещите | StandartNews.com

София. Движението „България без цензура" на Николай Бареков представи условията си за участие на други формации и граждани в инициативата Съюз „ Чисти ръце" ( Коалиция на желаещите), съобщиха от движението.

Желаещите да се присъединят към инициативата трябва да отговарят на 11 условия. Нямат право да участват например никакви партии, които са били в управлението на държавата. Не могат да се включат и членове на ДС, доказани като кредитни милионери.

Освен това те трябва да са съгласни с идеите на „Чисти ръце" за деполитизация на административни структури, отпадане на банковата тайна за политиците, отказ от партийни субсидии и пр.

Ето и пълният текст на писмото:

„Уважаеми приятели и колеги, дойде време да разделим политическия елит не на идеологически принцип, а според това кой може или не може да гарантира прозрачност в политиката и управлението на обществените ресурси единствено в полза на гражданите.

Очакваме вашата готовност да коментирате с нас следните предложения:

1. Политическа лустрация за създателите и членовете на криминални групировки – СИК, ВИС, Мултигруп, „Зора Инс" и т.н.

2. В Съюз „Чисти ръце" не могат да участват членове на ДС, доказани като кредитни милионери от преди банковата криза 1996-1997г.

3. В Съюз „Чисти ръце" не могат да участват партии, които са били в управлението на държавата, освен ако не са освободили от своите ръководни постове бивши премиери, министри и зам.-министри.

4. Подкрепа чрез бюджета и специални законодателни разпоредби за МВР, Българската армия и ДАНС. Увеличаване на личния състав, режийните и социалните придобивки, както и даване на статут на неприкосновеност. Пряк избор на полицейски шефове и началници на РПУ-та.

5. Деполитизация в НАП, ръководствата на болници, училища и други висши административни органи и длъжности, както и Областни управи и Общини.

6. Даване на подкрепа на Главния прокурор, при ясно зададени параметри и поети от негова страна ангажименти, за бързо стартиране и приключване на проверките по сигнали срещу висши политици от Прехода. Без политизация във Висшата съдебна власт. Пряк избор на районни и градски съдии и прокурори.

7. Отпадане на банковата тайна за политиците. При влизане във властта всеки политик е длъжен да даде своето съгласие за специализирани проверки от ДАНС и НАП на неговите доходи, начина му на живот, роднини по права линия и съребрена до четвърта степен. Както и проверка на всички възможни имотни и приятелски свързаности. Отпадане на банковата тайна за действащите в момента политици във властта.

8. Отказ от партийни субсидии.

9. Политиците да се откажат доброволно от участие в офшорни дружества и да ги осветят преди това пред обществото, ако са регистрирали такива.

10. Лустрация за политици с две или повече прокурорски обвинения до тяхното отпадане."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай