Бареков настоява за ексхумация на Мишо Бирата

Бареков настоява за ексхумация на Мишо Бирата | StandartNews.com

София. Лидерът на движение "България без цензура" Николай Бареков поиска ново разследване на смъртта на бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата.

Той настоява да излезе наяве истината за съмнителни и вероятно удобни за някои политици обстоятелства около изненадващата и загадъчна смърт на Михов. В сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, лидерът на „България без цензура" иска ексхумация на тялото и международна съдебно-медицинска експертиза.

„През последните дни бях посетен в качеството ми на общественик и политик от приятели и близки на семейството на г-н Михов и на жена му Ева. Бях помолен да направя тази юридическа постъпка директно до Вас, с искане за незабавна ексхумация на тялото на Михайл Михов. Другото искане, което отправям към Вас е назначаване на международна съдебно-медицинска експертиза, която да установи има ли наличие на вещества, които дори и в минимални дози, инжектирани подкожно или венозно, могат да предизвикат незабавна смърт, която носи белезите на инфаркт или мозъчен удар", пише в сигнала си Бареков.

В документа до прокуратурата той напомня, че в скандалните записи, в които беше намесено името на Михаил Михов, присъстват и имената на двама актуални български политици – Бойко Борисов и Георги Първанов. „И тогава, и днес тези две лица са единствените известни фигури, които биха имали /косвено или пряко/ интерес от липсата на този човек и от липсата на неговите показания по случая със спряната митническа проверка на неговота фабрика", смята Бареков.

Президентът на Федерацията по баскетбол и собственик на пивоварна „Леденика" бе открит мъртъв в хотелската си стая в Правец в нощта срещу 31 март 2011 г. Като официална версия тогава се прие, че той е издъхнал от масивен инфаркт без да е имал преди това здравословни проблеми, водещи до фаталния край. Преди това Мишо Бирата нашумя след като в медиите изтекоха записи на СРС-та от телефонни разговори на шефа на митниците Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков, премиера Бойко Борисов и бившия заместник в митниците Антони Странджев. Записите предизвикаха съмнения за чадър над пивоварната на Михаил Михов – Мишо Бирата. По-късно Софийската градска прокуратура спря разследването по скандала "Тановгейт" заради липса на извършител. По досъдебното производство обвинителите спряха да работят, тъй като поредната експертиза, изготвена от БАН, не можа да даде яснота кой или кои са виновни за оповестяването на разговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай