Бареков: ГЕРБ пробва да купува роми във Варна

Борисов: Ще сменят цели урни, полицията да бди

Бареков: ГЕРБ пробва да купува роми във Варна | StandartNews.com

Варна. "Има сериозни сигнали за фалшифициране на кметските избори във Варна, но те са за ГЕРБ и се свързват с имената на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", заяви изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков. Журналистът е в морската столица с над 100 души наблюдатели на изборите в неделя, които ще гарантират тяхната честност. Бареков съобщи, че той и Гражданска инициатива за свободни избори са организирали неправителствения сектор, който да следи за прозрачен и неманипулиран вот на варненци.

По повод на отправените от Бойко Борисов обвинения за предстоящо пазаруване на гласове, изпълнителният директор на TV7 бе категоричен, че това е точно като "Крадецът вика - дръжте крадеца". Бареков смята, че това се прави поради сериозните проблеми пред ГЕРБ в региона, разединението на структурите им и като предварително оправдание за евентуална загуба.

Журналистът изнесе част от получените сигнали от граждани и неправителствени организации, които показват, че ГЕРБ прави опити да купува ромски гласове, като използва за целта бивши структури на ДПС, останали при едно от отстранените от тази партия лица – Янко Станев. Според журналиста ГЕРБ разполага с неограничен финансов ресурс от около 100 милиона лева партийна субсидия и се готви да хвърли доста пари в кампанията. Докато независимите кандидати за варненския кметски стол водят изключително скромна и евтина кампания.

"Ние няма да допуснем да има фалшифициране на резултатите и купени гласове във Варна", заяви Бареков. Според него присъствието му в морската столица дразни двамата лидери на бившата управляваща партия – Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Журналистът подчерта, че няма да се откаже и ще следи всяка тяхна крачка, за да гарантира, че всичко ще се реши от волята на избирателите, а не от машинации и подмяна на гласове.

По-рано през деня Бойко Борисов пристигна на обиколка във Варна. Преди деня за размисъл той заяви, че има информация как на предстоящите кметски избори във Варна не само ще се купуват гласове, а направо щели да сменят урни в полза на независим кандидат. Според него схемата щяла да се върти основно в ромските махали. По думите на Борисов така чрез смяната на урните щели да бъдат осигурени между 10 и 15 хиляди бюлетини. Той даде указания на своите как да бдят срещу евентуална манипулация на вота и призова полицията и прокуратурата да следят стриктно за спазването на закона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай