Бареков дари 480 хил. лв. на "България без цензура"

Бареков дари 480 хил. лв. на "България без цензура" | StandartNews.com

София. По Закона за политическите партии г-н Бареков няма право да дари повече от 10 000 лв. като физическо лице на политическия съюз, в който Политическа партия "България без цензура" участва. По сметка на Гражданско сдружение "България без цензура" в Райфайзенбанк през януари 2014 г. г-н Бареков е направил дарение в размер на 480 хил. лв. - лични средства. Това е част от официалното становище за даренията, получени от "България без цензура", което бе публикувано на сайта на Николай Бареков.

 

"Аз имам 20 години трудов стаж и не съм циник като Бойко Борисов и Сергей Станишев, които декларират по 14 хил. и 5 хил. лв. в банковите си сметки, коментира пред "Стандарт" Бареков. "Излизам чист от частния бизнес. Моите пари не са от приватизация и компенсаторки", допълни още той. По думите му, досега всички политици са влизали във властта бедни като "църковни мишки", а са излизали от нея милионери. Желанието ми е тези пари да стигнат до хората, каза още Бареков.

 

Лидерът на "България без цензура" обяви, че ще работи за промяна в закона за политическите партии чрез която фирми и физически лица няма да имат ограничения в размера на даренията, които дават на политически формации. Тезата на Бареков е, че партиите системно се финансират по нерегламентиран път, а ако се премахне тавана на даренията, то те ще излязат на светло.

 

"БСП, ДПС и ГЕРБ са уста на злото", заключи лидерът на "България без цензура".

 

"Волята на дарителя е тези средства да бъдат предназначени за покриване на разходите на офисите на сдружението в страната, в които се развива благотворителна дейност, в основата на която е безплатната административна и юридическа консултация на граждани в беда, чиито проблеми не са срещнали разбиране от държавните и общинските институции – областни администрации, кметства, телкове, болници, както и за граждани, които са станали жертва на частни съдебни изпълнители, банки, имотната мафия и други", пишат още от "България без цензура".

 

Ето и останалата част от становището:


Разходването на дарението по волята на дарителя се следи стриктно от административен комитет, който контролира финансите и инфраструктурата на тяхното ползване в рамките на разкритите от движението офиси в страната. С част от дарените от г-н Бареков средства се покриват и наемите на офисите, които ГС "България без цензура" разкри в редица областни центрове. Това са спестени пари от мениджърски договори и продажба на акции и дялове от фирми, за които е уведомена НАП по надлежния законов ред. За всички банкови трансфери са представени всички необходими от закона документи. Г-н Бареков е най-големият дарител в лично качество на нашето гражданско сдружение.

 

Припомняме, че г-н Бареков се отказа от банкова тайна, с което записа нова страница в българската политическа действителност, ставайки първият политик, който не забогатя от заменки, приватизация и далавери, а влезе в политиката, дарявайки личните си средства в полза на нуждаещите се български граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай