Българска делегация на посещение в Алтайския край на Русия

Българска делегация на посещение в Алтайския край на Русия | StandartNews.com

Москва. Българска делегация, начело с посланика в Москва Бойко Коцев, заминава на тридневно посещение в Алтайския край на Русия с главна цел да бъдат активизирани икономическите и хуманитарните контакти с България, съобщиха от Посолството на България в Москва.

Посещението е в съответствие с политиката за разширяване на връзките с руските региони и увеличаване на двустранния стокообмен.

Посланик Коцев има разговори с губернатора на Алтайския край Александър Кралин, който неотдавна беше удостоен с почетния знак "Самарски кръст", учреден специално по повод 135-та годишнина от Освобождението на България.

Двамата ще обсъдят по-широко сътрудничество между България и Алтайския край в сферата на икономиката, туризма и културата. Българската страна вижда възможности за активизиране на сътрудничеството в търговията, туризма, фармацевтиката, селското стопанство, строителството, създаване на съвместни предприятия.

В рамките на посещението концерт в столицата на края Барнаул ще изнесе популярният певец Бисер Киров. В делегацията е и българската журналистка Соня Алексиева, която пише книга за един от символите на българо-руските отношения - паметникът на Альоша в Пловдив и неговия прототип Алексей Скурлатов. Именно той е родом от Алтайския край.

Алтайският край се намира в Сибир на границата с Казахстан. С площ малко по-голяма от България, населението му е близо 3 млн. души. Стокообменът между България и Алтайския край само за първото тримесечие на тази година възлиза на близо 250 000 долара. България изнася за Алтайския край основно машини и оборудване – 59 на сто от вноса. През март 2013 г. на международното туристическо изложение в Москва "Интурмаркет" беше подписана декларация за сътрудничество между Алтайския край и България в сферата на туризма. През 2008 г. е подписано споразумение за търговско-икономическо, научно-техническо и културно сътрудничество между Алтайския край и Шуменска област. Град Барнаул, столица на края, е побратимен с град Шумен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай