България засилва обмена с ФБР

България засилва обмена с ФБР | StandartNews.com

Mинистър Бъчварова и Джеймс Коуми обсъдиха средата за сигурност и противодействието на тероризма

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е на работно посещение в САЩ по противодействието на тероризма, организираната престъпност, нелегалната миграция и трафика на наркотици.

В началото на посещението си в САЩ българският вътрешен министър се срещна с директора на Федералното бюро за разследване Джеймс Коуми. Двамата обсъдиха актуалната среда за сигурност и последните терористични атаки в Европа и САЩ. Българската и американската страна препотвърдиха готовността си за още по-активен обмен на информация между ФБР и българските структури по правоохрана и сигурност. Основните линии на обмен са свързани с лица, за които има подозрения, че са свързани с терористична дейност, финансиране на тероризма, пране на пари, данъчни измами, престъпления с банкови карти и скиминг устройства, фалшифициране на парични знаци и кибер престъпления, информират от пресцентъра на МВР.

Джеймс Коуми подчерта, че срещата с българския вицепремиер и вътрешен министър е една от приятните в графика му, тъй като българската и американската страна си сътрудничат изключително добре. Той оцени високо въведените законодателни промени по инкриминирането на деяния, свързани с приготовлението, подпомагането и обучението за участие в терористични действия, включително и такива, които се извършват от чужденци с цел извършване на терористичен акт извън територията на страната.

Вицепремиерът Бъчварова благодари на директора на ФБР за все по-активния обмен на информация и сътрудничество по линия на антитероризма. В контекста на общата среда за сигурност, както на Балканите, така и в Европа, българският вътрешен министър запозна Джеймс Коуми и с мерките, които България предприема за охрана на българските граници и управлението на миграционните потоци.

Тя поясни, че на национално ниво са предприети мерки за засилен граничен контрол по външните граници и особено границата с Турция, където се извършват систематични проверки на преминаващите. На граничните контролно-пропускателни пунктове се осъществява редовен анализ на риска, включително чрез рискови профили на чуждестранни бойци. Министър Бъчварова обясни още, че освен систематичните проверки, специализираните операции и преградното съоръжение, което допринася за управлението на югоизточната ни граница, МВР е подпомагано и от въоръжените сили за охрана на границата, когато това е необходимо. Към момента сътрудничеството с граничните власти на съседните страни е добро, подчерта още тя.

Посещението на вицепремиера Бъчварова във Вашингтон ще продължи със срещи с координатора по контратероризъм към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, с главния помощник-държавен секретар по правоохрана и борба с наркотиците Луис Ареага, както и други висши държавни представители на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай