България унищожава 867,234 тона амуниции

България унищожава 867,234 тона амуниции | StandartNews.com

Министерство на отбраната унищожава 867,234 тона боеприпаси, елементи за тях, взривни вещества и пиротехнически изделия и търси спешно изпълнител за премахването им.

Това става ясно от обявена обществена поръчка на стойност 750 000 лв., без ДДС, пише БГНЕС.

Изборът на изпълнител ще е на основание най-ниска цена, а срокът за изпълнение на дейностите е 12 месеца. Изборът на изпълнител на утилизацията ще стане по ускорена процедура за обществени поръчки. А основание за това са състоянието на боеприпасите. "Взривните вещества и пиротехнически изделия обект на настоящата процедура е предпоставка за самовъзпламеняване, възникване на пожари и детониране на други боеприпаси. Последствията от възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, военните формирования, в които се съхраняват, инфраструктурата, околната среда, както и за намиращите се в близост населени места.

Посочените в настоящата процедура боеприпаси се нуждаят от спешна утилизация или унищожаване, които не търпят отлагане, което е установено и от извършената проверка от специалисти от дирекция „Логистика" в подчинените й военни формирования", пише в документацията за обществената поръчка. Поръчката е разделена на две обособени позиции, по всяка от тях трябва да се унищожат по 430,535 и близо 436,699 тона боеприпаси и взривни вещества. Утилизацията ще се извършва на два военни полигона на Сухопътните войски – "Сливница" и "Корен". Военните поемат ангажимент единствено за осигуряване на пропусквателен режим в района на полигоните и оповестяване на местното население за периодите за извършване на взривни вещества. През последните години имаше много инциденти при утилизацията на боеприпаси.

Последните години у нас станаха редица инциденти при утилизацията на взривни вещества и боеприпаси с изтекла годност. През 2012 г. трима души загинаха при обезвреждане на взривни вещества на полигона край "Петолъчката". През 2014 г. в Горни Лом 15 души намериха смъртта си при унищожаване на внесени у нас за утилизация гръцки мини. През пролетта на тази година на два пъти взривове избухваха и в цеховете за утилизация на ВМЗ-Сопот в Иганово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай