България ще си партнира с Института за културна дипломация в Берлин

България ще си партнира с Института за културна дипломация в Берлин | StandartNews.com

Берлин. Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев се срещна с Марк Донфрийд, изпълнителен директор на Института за културна дипломация(ИКД) в гр. Берлин, Германия. Това съобщиха от пресцентъра на министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Възможностите за сътрудничество с неправителствената институция при организирането на съвместни инициативи, свързани с прилагане на идеите и инструментите на културната дипломация за добро разбирателство и превенция,както и създаването на предпоставки за пренасянето на добри практики при кризисни ситуации, са били обсъдени на срещата. Скоро ще бъде изготвена концепция от страна на института за формата и обхвата на съвместните инициативи, пишат още от нашето министерство.

 

Заместник-министър Ботев е участвал и в Международния икономически конгрес 2014 г. Там той изнесе лекция пред студентите от Института за културна дипломация(ИКД), а темата на неговата презентация бе културно-историческото богатство като генератор за развитието на българския туризъм.

 

България е един от големите износители на божествената напитка в света. Около 150 хил. тона е експортът на вино от страната ни и той продължава да нараства. В същото време чуждестранните туристи и самите българи са ценители и могат да консумират на място голямото богатство от български вина, каза Бранимир Ботев пред аудиторията на ИКД.

 

Виното е неизменна част от съвременната ни кухня и традиции. В България има 266 винарни, от които около 50 са големи индустриални предприятия, а останалите са по-скоро шато за посещения на туристи с хотел и ресторант към него, каза още той.

 

Както кухнята е част от традициите,културата и туризма, така и културата на виното е компонент от българската и европейската цивилизация и затова може да бъде прекрасен туристически продукт, стана ясно от заключението на Бранимир Ботев.

 

След изнесената лекция, заместник-министърът даде интервю за медийния канал на Института за културна дипломация (ИКД).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай